Атентат срещу консулство на САЩ в Саудитска Арабия

Американското консулство в Джеда, Саудитска Арабия, беше атакувано в понеделник, потвърди посолството на САЩ в Рияд. При нападението няма ранени или взети за заложници американски служители, съобщи Си Ен Ен.

Трима от нападателите са убити, двама са ранени и заловени, съобщи саудитското министерство на вътрешните работи, предаде Асошиейтед прес.

Представители на американската администрация подозират, че атаката и дело на Ал Каида.

В съобщението на говорител на саудитското вътрешно министерството, излъчено по саудитската телевизия Ал Ехбария, се казва, че група екстремисти, използвайки кола, са хвърлили експлозиви по входа на строго охранявано консулство и са навлезли на територията му. Саудитските сили за сигурност отблъснали атаката, убивайки трима от нападателите, а двама заловили, след като били ранени.

На мястото на нападението е избухнал пожар. Малко след инцидента там са пристигнали линейки, както и стотици саудитски полицаи и гвардейци.

По време на атаката срещу американското консулство на работа са били само местни служители, заяви говорителката на американското посолство в Рияд Каръл Кейлин.

Сигурността в района на мисията е била силно повишена след серията бомбени атентати, осъществени от ислямски групировки в Саудитска Арабия миналата и тази година. Основни мишени на нападенията бяха къщи и резидентски комплекси, обитавани от чужденци.

За тези атаки бяха обвинени свързани с Ал Каида групировки, които се борят за изгонването от страната на всички, които не са мюсюлмани.

Последната мащабна атака беше през май, когато бяха убити 22 -ма чужденци и седем служители от саудитските сили за сигурност.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?