Атентат срещу медия и шиитски център в Кабул взе над 40 жертви

"Ислямска държава" пое отговорност, ЕК определи атаката като действие срещу демокрацията в Афганистан

По последни данни 41 души бяха убити, а 84 са ранени при самоубийствен атентат в четвъртък в афганистанската столица Кабул, насочен срещу шиитски център и информационна агенция. Отговорност за атаката пое терористичната организация "Ислямска държава", а Европейската комисия определи това като действие срещу свободата на изразяване и демокрацията в страната.

Сред жертвите има журналисти от медията "Гласът на Афганистан", както и студенти, събрали се в шиитския културен център "Табаян" за церемония по повод 38-ата годишнина от съветското нахлуване в Афганистан. Сред ранените има множество жени и деца.

Основната цел на атаката, извършена от атентатор самоубиец, носещ жилетка с експлозиви, е бил шиитският център. През последните месец Ислямска държава извърши редица подобни атаки в шиитски центрове в Афганистан през последните месеци.  

При взрива обаче тежко е пострадал и новинарският офис на "Гласът на Афганистан". Последвали са още три експлозии, съобщиха местните власти, цитирани от световните агенции. Двете взривни устройства са избухнали пред сградата, докато там се били събрали хора да помагат на пострадалите от първия взрив.

След като известно време никой не пое отговорност за атентата, а талибаните обявиха, че атаката не е тяхно дело, пропагандната агенция на "Ислямска държава" – "Амак", съобщи, че зад експлозиите стои терористичната организация.

По-рано през тази седмица "Ислямска държава" пое отговорност за нападение от понеделник срещу сграда на афганистанското разузнаване, при което бяха убити петима души. Миналата седмица имаше опит за атака срещу обучителен център на агенцията, но нападателите бяха убити преди да се взривят и да причинят жертви и сериозни щети.

Атентатът в Кабул идва след нападението срещу частна телевизионна станция през ноември.

Според организацията "Репортери без граници" Афганистан е сред най-опасните за работа в медии места в света, като през отиващата си година тук е потвърдена гибелта на двама журналисти и петима техни помощници, загинали, докато са били на работа.

Споделяне

Още от Свят