Атентат срещу полицейски участък в Багдад

Между 10 и 15 души са убити и десетки са ранени при самоубийствен атентат с кола бомба в понеделник близо до полицейско управление в южен Багдад, съобщи иракското министерство на здравеопазването.

Сред загиналите има полицейски служители.

По-малко от час след атентата, в 9.15 ч., в централен Багдад се чу нов взрив, който, според полицейски източници, е бил насочен срещу пожарна служба, но бил неуспешен. Не се съобщава за пострадали.

Няма да се предлага амнистия на убийците на американски войници

Американският заместник - държавен секретар Ричард Армитидж пристигна в неделя в Багдад. Той е най-високопоставеният американски представител, който посещава Ирак след предаването на властта на временното иракско правителство на 28 юни.

Армитидж каза, че е обсъдил с премиера Ияд Алауи отношенията между Ирак и САЩ, както и ролята на ООН в страната.

Очаква се в понеделник Алауи да посочи новите посланици в 43 страни.

Армитидж и временният иракски министър Хошиар Зебари отхвърлиха спекулациите за конфликт между САЩ и Ирак по въпроса дали в разработваната програма за амнистия да бъдат включвани бунтовниците, отговорни за убийствата на американски войници.

Двамата обявиха споделяната и от Ирак, и от САЩ позиция, че онези, които са убивали иракчани или членове на коалицията, остават извън програмата за амнистия.

Армитидж и Зебари изразиха съжаление от решението на Филипините да се изтеглят от Ирак в отговор на исканията на похитителите на техен гражданин.

До неделя 46-годишният Анхело де Ла Круз, баща на 8 деца, все още не беше освободен.

Останалите войници от 51-членния филипински контингент си заминават от Ирак в понеделник, като предават задълженията си на полските войски, съобщи по-рано външният министър на страната.

Екстремистите обявиха, че пуснат Анхело, само когато всички филипински войници напуснат Ирак.

В неделя американските сили проведоха въздушни атаки срещу цели в иракския град Фалуджа, като целите са били свързани с 25 души от мрежата на родения в Йордания екстремист Абу Мусаб ал-Заркауи.

Си Ен Ен цитира болнични източници, според които 14 души са били убити, а 7 ранени.

Според американските и иракските власти той и ръководените от него групи стоят зад множество кървави атаки срещу коалиционните сили, правителствени представители и цивилни чужденци и иракчани.

Той стои зад отвличането на двамата български шофьори в Ирак, за които вече смята, че са екзекутирани. Същата групировка по-рано обезглави един американец и един южнокореец.

Абу Мусаб ал - Заркауи, за чието залавяне САЩ обявиха награда от 25 милиона долара, предложи собствена награда за този, който убие проамериканския иракски премиер.

Ислямитски сайт публикува в неделя комюнике, приписвано на свързана със Заркауи екстремистка бригада, която предлага близо 285 хиляди долара за този, който отреже главата на Ияд Алауи.

Досега от името на Заркауи има няколко заплахи за убийството на иракския премиер.

Иракският министър - председател Ияд Алауи обеща по- интензивно сътрудничество между местните лидери и американските сили за изкореняване на тероризма.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?