Атентатът в Истанбул носи белезите на "Ислямска държава", смята шефът на ЦРУ

Атентатът в Истанбул носи белезите на "Ислямска държава", смята шефът на ЦРУ

Атентатът на летището в Истанбул несъмнено носи белезите на "Ислямска държава" (ИД), заяви шефът на ЦРУ Джон Бренън в мозъчен тръст във Вашингтон, предаде Асошиейтед прес. 

По думите му в повечето случаи, ако не и във всички, ИД никога не е поемала отговорност за атаките, които е извършвала в Турция, подчерта Бренън, цитиран от Франс прес. 

Джихадистите извършват нападения, за да изпратят сигнал към нашия турски партньор, но и не искат потенциално да отчуждят и настроят срещу себе си някои хора в Турция, от които биха могли да се опитат да получат подкрепа, поясни той пред Съвета за външни отношения.

По думите на шефа на ЦРУ коалицията срещу ИД е постигнала значителен напредък на терена в Ирак и Сирия. Според Бренън не може да има напредък на политическия фронт без активно руско сътрудничество.

Освен това той предупреди, че ИД със сигурност подготвя атаки и срещу американски мишени. Бих бил много изненадан, ако ИД не се опитва да ни удари – както в Близкия изток, така и на наша територия, добави шефът на ЦРУ.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят