Атентатът в Сарафово е извършен с 2-3 кг тротил

Атентатът в Сарафово е извършен с 2-3 кг тротил

Автобусът с израелските туристи на бургаското летище Сарафово е взривен с два до три килограма тротил, сочат експертизите на разследващите, цитирани от БНР във вторник.

Точните параметри на взривното устройство ще станат ясни след 26 април, когато ще бъде извършен дългоочакваният следствен експеримент.

За целта на полигон край Ихтиман ще бъдат взривени и два автобуса - "Мерцедес" и "Мицубиши".

Според източници от разследващия екип експертизите около атентата в Сарафово вече са приключили. Въпреки това българските власти тепърва ще изясняват къде точно е стоял терористът до автобуса в момента, в който бомбата е била активирана. Част от свидетелите твърдят, че атентаторът се опитал да сложи взрива в багажното отделение, а според други той е бил близо до вратата на автобуса.

По време на експеримента ще бъдат използвани и манекени, които ще бъдат поставени на местата на пътниците. Ще бъдат направени няколко бомби с различно количество взрив и по нанесените щети ще стане ясно окончателното количество, което е било в раницата на атентатора. Бомбите ще бъде направени от специализираната служба в МВР СДОТО (Специализирана дирекция за оперативно технически операции).

Преди няколко дни служебният премиер Марин Райков съобщи, че някои членове на ЕС все още не са достатъчно убедени от доказателствата на България за организаторите на атентата в Бургас. Атентатът отне живота на петима израелци и един българин през юли миналата година.

В началото на февруари тази година България обяви, че организаторите на атентата на летището са били свързани с военното крило на ливанската проиранска групировка Хизбула, след което САЩ и Израел засилиха призивите ЕС да признае организацията за терористична. В ЕС няма съгласие по темата, като някои страни се притесняват, че подобно решение ще дестабилизира Ливан.

Във вторник Вашингтонският институт за близкоизточна политика обяви, че ирански терористи са наблюдавали синагогата в София дни след атентата в Бургас. Българските власти заловили оперативен служител на иранските сили "Кодс" да проучва синагогата в София.

Авторът на доклада д-р Матю Левит - водещ експерт по "Хизбула" и антитероризъм, е бил информиран за това от израелското разузнаване.

"Кодс" е специално подразделение на иранския Корпус на стражите на ислямската революция.

Споделяне

Още по темата

Още от България