Атентатите съживиха дебата за достъпа на терористите до криптирани комуникации

Службите за сигурност искат законодателно решение, въпреки съпротивата на технологичните компании

Атентатите съживиха дебата за достъпа на терористите до криптирани комуникации

Атаките в Париж съживяват дебата за това дали терористите се възползват от технологиите за криптиране, които правят комуникациите им невъзможни за четене от правоохранителните органи. Миналия месец администрацията на Обама каза, че сега не е подходящ момент технологичните компании да бъдат карани да намират начини за декодиране на съобщенията, след като подобни идеи срещнаха силна съпротива от технологичната индустрия, пише "Файненшъл таймс".

Сега обаче, когато на разузнавателните агенции и в Европа, и в САЩ, се поставят въпроси как такава многостранна атака е могла да бъде планирана незабелязано, администрацията на Обама и някои от съюзниците ѝ в Конгреса засилиха в понеделник критиките за широкото разпространение на криптирани съобщения.

След разкритията на Едуард Сноудън през 2013 г. за поголовното следене от страна на Националната агенция по сигурност, технологичните компании, включително Apple и Google, подсилиха криптирането в продуктите, използвани от милиони хора, при това без самите компании да могат да го разбият.

Шефовете на технологичната индустрия и частни лобисти смятат, че криптирането дава на потребителите най-добра защита срещу хакери. Правоохранителните органи обаче се оплакват, че не могат да четат съобщенията на заподозрени за тероризъм или криминални престъпления, дори със съдебно разрешение.

Запитан в понеделник дали атаките в Париж не са били предварително засечени, директорът на ЦРУ Джон Бренън предупреди, че в момента има "множество достъпни технологични способности, които правят изключително трудно както технически, така и от законова гледна точка, службите за разузнаване и сигурност да имат поглед върху това, което им е нужно".

Той допълни, че е време Европа и САЩ да погледнат и видят дали не са създадени някакви непреднамерени или умишлени пропуски в способността на разузнаването и службите за сигурност да защитават хората.

Сенаторът от Калифорния Даян Файнщейн, член на сенатската комисия по разузнаване от Демократическата партия, в понеделник се изказа изключително критично за технологичния сектор. Тя каза, че е ходила в Силициевата долина и се е срещнала с управителите на повечето големи компании. "Помолих за помощ и не получих никаква помощ",заяви Файнщейн. "Ако създавате продукт, който позволява на зли чудовища да комуникират по този начин, да обезглавяват деца, да атакуват невинни, независимо дали на стадион или в малък ресторант в Париж, да свалят самолет - това е голям проблем", заяви тя.

Адам Шиф, друг калифорнийски политик от Демократическата партия и член на комисията по разузнаване, коментира, че е твърде рано да се каже дали парижките атентатори са имали достъп до криптирани комуникации, но фактът, че "ние може би сме на тъмно", е "нарастващ проблем".

"Нещо толкова голямо, сложно, с толкова много участници и такъв тип устройства, е нещо, което трябваше да сме видели. Но не сме", добави той.

Главният прокурор на САЩ Лорета Линч във вторник ще бъде изслушана пред правната комисия за атентатите в Париж и какви стъпки предприема, за да помогне да се предотвратят подобни събития в САЩ. Очаква се Лорета Линч да повдигне въпроса за криптираните комуникации и проблемите, които те създават пред правоохранителните органи да преследват терористи.

Федералното бюро за разследване (ФБР) предупреди преди повече от година, че засилените възможности на криптиращите технологии правят все по-трудно да се следят заподозрени.

Директорът на ФБР Джеймс Комей каза миналия месец, че засега администрацията е решила да не търси законодателно решение на въпроса, но според него има смисъл да се продължи дискусията с технологичните компании.

През септември "Вашингтон пост" писа, позовавйки се на свой източник, че настроенията в Конгреса за законодателни промени, свързани с криптирането, са "враждебни", но могат да се променят в случай на терористична атака или криминално събитие, когато се покаже, че криптирането е затруднило правоохранителните органи.

В последните дни западните разузнавания търсят бази данни с информация за заподозрените атентатори и връзките им с "Ислямска държава" в Сирия, но нямат твърди заключения за това как са осъществявани комуникациите.

Натан Уайт, висш мениджър по законодателството в правозащитната група "Access", която се занимава с дигитални проблеми, заяви, че е "прибързано и подвеждащо" парижките атентати да се свързват с криптирането.

Излязлата дотук информация показва, че няколко от атентаторите отдавна са били уловени от "радара" на разузнавателната общност. Въпросът би трябвало да бъде: "Защо ние не сме способни да свържем точките", а не "Как можем да получим повече точки", заключи Уайт, цитиран от "Файненшъл таймс".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?