В. "Файненшъл таймс":

Атентатите в Либия показват, че е необходимо споразумение срещу "Ислямска държава"

Атентатите в Либия показват, че е необходимо споразумение срещу "Ислямска държава"

Атентатът с няколко десетки жертви, извършен вчера в либийския град Злитен, увеличи натиска за съставяне на правителство на националното единство в раздираната от война Либия и увеличи шансовете за западна военна интервенция, която да попречи на "Ислямска държава" да се укрепи там, пише британският в. "Файненшъл таймс", цитиран от БТА.


Медийната група "Аамак", свързана с ИД, съобщи, че "мъченическата операция" е дело на екстремистката организация, но отговорност за нея официално не беше поета.

Атаката възкреси безпокойствата за сигурността в Либия, където след рухването на диктаторския режим на Муамар Кадафи през 2011 г. цари хаос.


Миналия месец се зароди надежда за подобряване на обстановката, след като враждуващи фракции в Либия подписаха под егидата на ООН мирно споразумение за сформиране на правителство на националното единство, способно да оглави битката срещу ИД.

Разногласията обаче не изчезнаха и се породиха опасения, че ново правителство няма да има в предвидения в споразумението срок до средата на януари, отбелязва вестникът.

Ако това усилие пропадне, западните страни може да се окажат принудени да обмислят по-агресивен подход за борба с ИД, включително въздушни удари, макар западни дипломати засега да изключват възможността за разполагане на войски.


Западните страни са изправени пред все по-голяма дилема в Либия: те искат да противодействат на засилващото се присъствие на ИД, но смятат, че не може да се направи кой знае какво, докато страната няма единно правителство.


САЩ вече изразиха желание да нанесат въздушни удари срещу джихадистите в Либия. През ноември миналата година Пентагонът каза, че е ликвидирал Абу Набил - иракчанин, който според отбранителното министерство бил висш лидер на ИД в Либия. Някои западни представители обаче се страхуват, че разширено прилагане на въздушни удари може да задълбочи нестабилността. Ако започнем да се месим отново, преди там да е създадено легитимно правителство, може да се стигне да разрастване на гражданската война, предупреди друг висш западен представител.


Докато не се изясни дали ще бъде създадено правителство на единството, всички дискусии за ролята на Запада в Либия са в режим на изчакване, казват анализатори и европейски представители.


Атаката ще бъде използвана, за да се окаже по-силен натиск върху действащите лица в самата Либия, които трявба да осъзнаят, че заплахата от ИД е реална и те трябва да ускорят съставянето на правителство, каза пред вестника анализаторът - специалист по Либия - Артуро Варвели от международния мозъчен тръст Институт за изследване на международната политика (ISPI) в Милано. Ако след 10-15 дни не е сформирано правителство, може да се обмислят въздушни удари, не смятам, че някой иска сухопътна операция, допълни той.


Според американски представители засилващото се присъствие на ИД в Либия отчасти се дължи на усилията да се затрудни достигането на бойци до Сирия, особено през Турция, посочва "Файненшъл таймс".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?