Атентаторът от Брюксел е бил саморадикализирал се мароканец

Той е планирал по-мащабна атака, но се е провалил

Терористът, който се взриви на централната гара-Брюксел, е бил 36-годишният мароканец Усама Зариу. По данни на белгийски издания той е пребивавал в столичния квартал "Моленбек", прочут като свърталище на джихадисти.
 
Прокуратурата съобщи, че жилището му вече е претърсено и засега няма данни нападението да има връзка с предишни подобни случаи в Белгия. Терористът не е имал съучастници на гарата.
 
Той е бил самонает, имал е магазин за електронни устройства и е поправял техника. Имал е образование, не е бил свързан с терористи, не е лежал в затвора, не е бил следен от специалните служби. Предполага се, че се е саморадикализирал без знанието на своите близки.
 
Службите съобщиха, че терористът е пренасял и възнамерявал да взриви "голяма бомба", но се е провалил, вероятно защото е бил пълен аматьор.
 
Нападателят е бил застрелян на място от военните с няколко изстрела.
 
Терористът не е бил опасан с взривно устройство, както гласяха първите информации.
 
Специалисти от областта на борбата с тероризма коментират, че той не е обичайният шахид, защото след задействането на взривното устройство в куфара, който е носил, е побягнал - т.е. не е искал да умре. 
 
В багажа му е открито вещество, използвано често за нанасяне на унищожителни удари, което не е избухнало, съобщи БТА. 
 
Засега Белгия не променя равнището на готовност за нов атентат, която е в сила от март миналата година, когато 32-ма души загинаха, а повече от 300 бяха ранени при координирани атаки в метрото и на летището в белгийската столица.
 
Белгийската федерална прокуратура съобщи, че разглежда взрива на гарата като терористичен акт.
 
Разследването продължава, като се провярява дали има и други, съпричастни към организацията на нападението.
 
Мъжът е успял да взриви малко взривно устройство край билетните каси, когато разбрал, че военен патрул го е забелязал и се приближил към него.
 
Патрулът веднага открил огън.
 
От новото съобщения става ясно, че атентаторът не е починал веднага, а малко по-късно от раните си. Други пострадали няма.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?