Атентаторът от Истанбул се е сражавал за "Ислямска държава" в Сирия

Издирването на терориста продължава, арестувани са още двама заподозрени

Атентаторът от Истанбул се е сражавал за "Ислямска държава" в Сирия
Нападателят, който уби 39 души в новогодишната нощ в истанбулска дискотека, вероятно е бил обучен в Сирия, където се е сражавал за терористичната групировка "Ислямска държава”, съобщиха турски медии във вторник.
 
Терористът все още се издирва, като информацията за самоличността му е противоречива. Според местни медии той е 28-годишният гражданин на Киргизстан Лахе Машрапов, но Анкара все още не е потвърдила официално. 
 
В същото време властите в Киргизстан съобщиха, че са в непрекъснат контакт с турските си колеги. Те потвърдиха, че са задържали и разпитали заподозрян, но след това са го освободили. Според местно издание става въпрос именно за Лахе Машрапов. 
 
"Ислямска държава" пое отговорност за нападението още в понеделник, а в медиите бяха публикувани различни снимки и видео клипове на предполагаемия извършител. Все още обаче официалната информация от властите е ограничена. 
 
Нападателят е бил добре подготвен  
 
Вестник "Хюриет" съобщи, че нападателят е демонстрирал добра подготовка в използването на огнестрелно оръжие. Смята се, че той е бил обучен да води уличен бой в жилищни райони на Сирия.
 
Той изстреля около 120 куршума с "Калашников” в дискотека "Рейна” преди да успее да избяга от местопрестъплението. 
 
Турските служби смятат, че терористът има изключително добра военна подготовка и вероятно ще бъде много трудно да бъде заловен жив.
 
Според показанията на таксиметровия шофьор, който го е возил след атаката, терористът е говорел на турски език. 
 
Освен това нападателят е познавал детайлно клуба, включително и секретните изходи от него. 
 
Службите все още не са наясно дали е имал съучастници, но в турските медии излезе информация, че според службите той може да е част от терористична клетка, организирала тройния самоубийствен атентат на летище "Ататюрк", който отне живота на 47 души.
 
Кой е Машрапов?
 
Единственото име, което излезе в турските медии засега е това на Лахе Машрапов. 
 
Той е влязъл в Турция през ноември 2016 г., заедно с жена си и двете си деца.  Двамата са живели в град Коня, където е намерена и арестувана съпругата му. 
 
 Tя е заявила пред властите, че не е знаела или предполагала, че съпругът ѝ симпатизира на "Ислямска държава". 
 
Тя е казала още, че двамата са пристигнали в Турция през ноември, за да си търсят работа. 
 
Поредни арести 
 
При поредната спецакция на турските служби във вторник бяха задържани двама чужденци на международното летище "Ататюрк" в Истанбул. 
 
Двете лица, чиято националност не се уточнява, са били задържани на входа на терминал международни линии - заминаващи. Те са отведени в главната дирекция по сигурността в Истанбул, където са поставени под арест.
 
С тези два нови ареста броят на лицата, задържани в рамките на разследаването на нападението, достигна 16 души. 
 
На този фон в Истанбул  хотелиери и ресторантьори проведоха шествие срещу тероризма, а собственикът на клуб "Рейна" обяви, че ще отвори заведението веднага след приключването на разследването.
 
Турският премиер Бинали Йълдъръм обаче съобщи във вторник, че тази седмица ще бъде взето решение за продължаване на извънредното положение в страната с три месеца, съобщи Ройтерс.  
 
Извънредното положение беше обявено след опита за преврат на 15  юли. То дава възможност на правителството да заобикаля парламента, като приема нови закони и ограничава правата и свободите, когато сметне това за необходимо.      
 
 

 
 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят