Атентаторът от Истанбул сменил целта по заповед на "Ислямска държава"

Атентаторът от Истанбул сменил целта по заповед на "Ислямска държава"

Заподозреният за атентата на Нова година в нощен клуб в Истанбул е казал на полицията, че е трябвало да смени целта на нападението в последната минута, за да избегне силите за сигурност и че е действал с директни заповеди от "Ислямска държава" в Сирия, пише турският вестник "Хюриет".

Абдулгадир Машарипов, който е заподозрян за атентата, бе заловен при полицейска операция в Истанбул късно в понеделник. Атентаторът, който уби 39 души в нощен клуб в Истанбул в новогодишната нощ, е роден в Узбекистан и е бил обучаван в Афганистан. Турските власти го описаха като добре образован и говорещ четири езика.

Машарипов първоначално е трябвало да извърши атентат в район около централния площад Таксим.

"Дойдох на Таксим в навечерието на Нова година, но мерките за сигурност бяха засилени. Не беше възможно да извърша атентат", съобщил задържаният, информира агенция Ройтерс.

"Беше ми дадена инструкция да търся нова цел в района. Стигнах до брега около 10 вечерта с такси", продължава Машарипов, имайки предвид брега на Босфора, където се намира нощния клуб Реина.

"Реина изглеждаше подходящ за атака. Не изглеждаше мерките за сигурност да са сериозни".

На 1 януари Машарипов застреля охраната на клуба и откри огън срещу празнуващите Нова година с автоматично оръжие. Той хвърлял шокови гранати, за да има възможност да презарежда оръжието си и стрелял и срещу ранените на земята.

"Ислямска държава" пое отговорност за нападението на следващия ден, като посочи, че то е отмъщение за турската военна намеса в Сирия.

Машарипов призна вината си, а неговите отпечатъци съвпадат с намерените на местопрестъплението, съобщи вчера валията на Истанбул Васип Шахин.

При ареста късно в понеделник у Машарипов бяха намерени близо 200 000 долара, които обаче не са били възнаграждението му, а е трябвало да бъдат върнати на "Ислямска държава". Това съобщи днес пред телевизия СиЕнЕн-Тюрк вицепремиерът Вейси Кайнак, цитиран от БТА.

Машарипов казал, че трябвало да занесе тези пари (197 000 долара) в Ракка. Тоест те не са му били дадени за лични разходи, а за това да бъдат върнати в терористичната организация, каза Кайнак.

По-рано днес министърът на правосъдието на Турция заяви, че "Ислямска държава" без съмнение е причастна към нападението в "Реина". "Всички събрани доказателства показват причастност на членове на ИД с това терористично нападение", каза Бекир Боздаг.

Във връзка с борбата срещу "Ислямска държава" вицепремиерът Вейси Кайнак заяви, че до момента в Турция са били задържани 74 000 души, които искали да се присъединят към "Ислямска държава". "И това е броят на онези, които са били депортирани", уточни той. "В редиците на ИД има хора от 110 страни и то основно от западни държави", каза Кайнак.

Той посочи, че групировката активно използва съвременни технически средства. От Машарипов са били иззети два дрона, които според разследващите са били използвани за разузнаване и подготовка на нападения. "Това не са просто банда хулигани, те използват високи технологии и ние трябва да разберем това. Те правят това в Сирия, разузнават с дронове, правели са това и в Истанбул", каза Вейси Кайнак.

Същевременно Анадолската агенция съобщи, че полицията в окръг Бурса е задържала 27 души, заподозрени във връзки с "Ислямска държава" и с нападението в нощния клуб "Реина". Сред задържаните има граждани на Таджикистан, Узбекистан, Киргизстан и уйгури от Китай. Освен заподозрените са задържани и 29 деца, живеещи заедно с тях. Иззети са 40 паспорта и 38 фалшиви документи за самоличност.

Продължава издирването на още един заподозрян, който заедно със свои съучастници е наемал квартири за членове на "Ислямска държава" в различни градове на Турция.

Турската полиция задържа в окръг Шанлъурфа курирер на "Ислямска държава", доставящ взривни материали от Сирия, предаде ТАСС, като се позова на телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Задържаният Абуд Маххо, сирийски гражданин, влязъл нелегално на турска територия. При разпита след ареста той признал, че е доставял оръжие и взривни материали на членове на "Ислямска държава" в Турция. Той показал и мястото, където бил заровил предназначено за тях оръжие. В скритата там чанта били открити три запалки за ръчни гранати, три устройства с дистанционни взриватели и 3,5 килограма хексоген.

Според експерти намерените материали са подобни на тези, които "Ислямска държава" е използвала при атентати в Истанбул, Анкара и Газиантеп.

Споделяне

Още от Свят