Атентаторът от Локърби е по-добре отвсякога, твърди синът на Кадафи

Здравословното състояние на атентаторa от Локърби значително се е подобрило, откакто е в родната си Либия. Това заявява синът на либийския лидер Муамар Кадафи Сейф ал Ислам за вестник "Аш Шарк ал Аусат". За публикацията в арабското издание съобщава във вторник британският "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Преди седем месеца Абделбасет Али Мохамед ал Меграхи бе освободен от шотландски съд по здравословни причини с диагноза, че му остават още три месеца живот, припомня "Дейли мейл".

Изданието коментира, че думите на Сейф ал Ислам още повече затвърждават подозренията на семействата на жертвите от Локърби за тайна сделка. Те се подсилват и от признанието на либиеца, че освобождаването на Меграхи е било в центъра на търговските преговори с Великобритания. Пет месеца след освобождаването на Меграхи Либия оповести планове да инвестира 5 милиарда британски лири в Обединеното кралство.

Меграхи е със статут на национален герой в Либия. На него се кръщават новородени бебета, а повече от 30 000 души го посетиха на "смъртния му одър" в разкошната му вила в Триполи, пише "Дейли мейл".

Министрите в Лондон винаги са твърдели, че решението за освобождаването на Меграхи е изцяло в ръцете на шотландците, а шотландският министър на правосъдието Кени Макаскил отрече да е бил подлаган на натиск да го освободи, допълва вестникът.

Споделяне

Още от Свят