Навръх втората годишнина от инцидента ДАНС и прокураторута обявиха

Атентаторът от Сарафово е ливанец с френско гражданство

Близките на Мохамад Хюсеини го обявили за "мъченик", не се съобщават нови данни за Хизбула

Двадесет и три годишният ливанец с френско гражданство  Мохамад Хасан Ел Хюсеини е атентаторът от летището в Сарафово. Това съобщиха ДАНС и прокуратурата в петък, когато се навършват две години от нападението, при което загинаха един българин и петима израелци.

Той е роден в Ливан на 27 май 1989 година и има двойно гражданство - ливанско и френско. Използвал е фалшива шофьорска книжка с името Жак Фелипе Мартен, като самоличността му е установена след извършената ДНК-експертиза.

Според информация на ДАНС близките и роднините на Хюсеини са публикували в социалните мрежи възхвали на смъртта му в ролята му на "мъченик".

Той е бил член на групата, участвала в извършването на нападението, включваща и установените по-рано Мелиад Фарах с книжка на името на Браян Джеремая Джеймисън и Хасан Ал-Хадж Хасан с книжка на името на Ралф Уилям Рико.

България обяви "обосновано предположение", че военното крило на проиранската групировка Хизбула е свързана с атентата в Бургас, каквото е позицията на САЩ и Израел. Сега обаче ДАНС и прокуратурата не съобщават нова информация, която да доказва връзката между тримата и ливанската шиитска групировка Хизбула.

Разследването, водено от Окръжна прокуратура – Бургас, продължава.

В края на април главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че държавното обвинение ще запази в тайна името и националността на третия участник в атентата на летището в "Бургас" и ще бъде разкрит по време на делото.

"Внасяното на обвинителните актове за атентата на летище "Бургас" е доста дълъг процес. Намеренията ни бяха към февруари, началото на март да се престъпи към съдебно разглеждане на дело, но с оглед на последни данни, които в момента са предмет на разследване, ще трябва да търсим малко по-дълъг времеви период", обясни Цацаров.

Не е ясно защо сега прокуратурата е решила да обяви самоличността му.  

Наблюдаващият прокурор Калина Чапкънова съобщи пред "Фокус", че срокът за разследване е удължен с още шест месеца до 23 декември тази година.

"Надяваме се разследването да приключи в този срок, но нашият НПК е изключително формален и изисква спазването на определени процедури, за да може доказателствата, които бъдат събрани съответно да бъдат използвани и пред съда", каза Чапкънова.

Нова телевизия излъчи тази седмица нови кадри от атентата, получени от бащата на едно от момчетата.

Споделяне

Още по темата

Още от България