Навръх втората годишнина от инцидента ДАНС и прокураторута обявиха

Атентаторът от Сарафово е ливанец с френско гражданство

Близките на Мохамад Хюсеини го обявили за "мъченик", не се съобщават нови данни за Хизбула

Двадесет и три годишният ливанец с френско гражданство  Мохамад Хасан Ел Хюсеини е атентаторът от летището в Сарафово. Това съобщиха ДАНС и прокуратурата в петък, когато се навършват две години от нападението, при което загинаха един българин и петима израелци.

Той е роден в Ливан на 27 май 1989 година и има двойно гражданство - ливанско и френско. Използвал е фалшива шофьорска книжка с името Жак Фелипе Мартен, като самоличността му е установена след извършената ДНК-експертиза.

Според информация на ДАНС близките и роднините на Хюсеини са публикували в социалните мрежи възхвали на смъртта му в ролята му на "мъченик".

Той е бил член на групата, участвала в извършването на нападението, включваща и установените по-рано Мелиад Фарах с книжка на името на Браян Джеремая Джеймисън и Хасан Ал-Хадж Хасан с книжка на името на Ралф Уилям Рико.

България обяви "обосновано предположение", че военното крило на проиранската групировка Хизбула е свързана с атентата в Бургас, каквото е позицията на САЩ и Израел. Сега обаче ДАНС и прокуратурата не съобщават нова информация, която да доказва връзката между тримата и ливанската шиитска групировка Хизбула.

Разследването, водено от Окръжна прокуратура – Бургас, продължава.

В края на април главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че държавното обвинение ще запази в тайна името и националността на третия участник в атентата на летището в "Бургас" и ще бъде разкрит по време на делото.

"Внасяното на обвинителните актове за атентата на летище "Бургас" е доста дълъг процес. Намеренията ни бяха към февруари, началото на март да се престъпи към съдебно разглеждане на дело, но с оглед на последни данни, които в момента са предмет на разследване, ще трябва да търсим малко по-дълъг времеви период", обясни Цацаров.

Не е ясно защо сега прокуратурата е решила да обяви самоличността му.  

Наблюдаващият прокурор Калина Чапкънова съобщи пред "Фокус", че срокът за разследване е удължен с още шест месеца до 23 декември тази година.

"Надяваме се разследването да приключи в този срок, но нашият НПК е изключително формален и изисква спазването на определени процедури, за да може доказателствата, които бъдат събрани съответно да бъдат използвани и пред съда", каза Чапкънова.

Нова телевизия излъчи тази седмица нови кадри от атентата, получени от бащата на едно от момчетата.

Още по темата
Още от България

Защо Слави Трифонов не успя да регистрира партията си?