Атентаторът от Стокхом твърди, че действал по заповед на "Ислямска държава"

Атентаторът от Стокхом твърди, че действал по заповед на "Ислямска държава"
Основният заподозрян за терористичното нападение в Стокхолм на 7 април Рахмат Акилов от Узбекистан твърди, че е действал по заповед на "Ислямска държава", съобщи шведският в. "Афтонбладет”. 
 
По време на разпита му се изяснило, че Акилов е мюсюлманин и привърженик на ИД. 
 
"Бомбардировките в Сирия трябва да бъдат прекратени", заявил той и добавил, че заповедта за извършване на нападението получил от екстремистите от тази страна. 
 
Според вестника Акилов казал също, че в Стокхолм е извършил "атака срещу неверници". 
 
Полицията не изключва възможността той да е имал съучастник, затова следствието продължава. 
 
Срещу Акилов са събрани различни доказателства - технически, записи от видеокамери, снимки. 
 
Акилов се вряза с камион в тълпа пешеходци в центъра на Стокхолм, убивайки четирима души и ранявайки десетки.
 
Шведските служби продължават разследването на атаката
 
В неделя полицията съобщи, че е задържала петима души във връзка с атаката в столицата, но в понеделник трима от тях бяха освободени. 
 
Прокуратурата остави само двама от тях в ареста. Единият е предполагаемият извършител на акта - 39-годишният Рахим Акилов от Узбекистан. На двамата са осигурени адвокати.
 
Установено е, че има връзка между двамата задържани по случая, но засега полицията не може да разкрие повече, каза шефът на полицията. 
 
Полицията е извършила обиски в стокхолмското предградие Солентюна. 
 
Според в. "Експресен" обиските са в компания, занимаваща се със саниране на сгради, свързана с предполагаемия извършител на терористичния акт. 
 
На мястото на операцията са пристигнали 15 полицейски автомобила. 
 
Деветима ранени при нападението с товарен камион остават в болница, двама от тях са в реанимация с тежки травми.
 
В понеделник Швеция застина в едноминутно мълчание в памет на жертвите на нападението с камион, извършено в петък в центъра на Стокхолм.
 
Швеция отдава почит на жертвите
 
Възпоменателна церемония в памет на убитите се състоя на обед местно време в парка пред кметството на Стокхолм. На нея присъстваха членове на кралското семейство, премиерът Стефан Льовен и чужди дипломати. За днес в цялата страна са предвидени още прояви в памет на жертвите на атентата.
 
Вчера в памет на жертвите на нападението в центъра на Стокхолм имаше възпоменателна проява, наречена "Демонстрация на любовта". В нея участваха според различни източници между 20 000 и 50 000 души.
 
Тя бе организирана във Фейсбук и целта беше шведите да покажат, че тероризмът няма да ги разедини и да ги направи по-малко толерантни към дргите хора. 
Споделяне

Още по темата

Още от Свят