Атентаторът с камион в Стокхолм искал да прегази неверници

Атентаторът с камион в Стокхолм искал да прегази неверници

Мъжът, който през пролетта на миналата година прегази с откраднат камион хора на пешеходна улица в центъра на Стокхолм, се е врекъл във вярност на терористичната организация "Ислямска държава" и е планирал атаката месеци наред. Това обявиха във вторник в съда прокурорите по делото, предаде Ройтерс.

Извършителят - роденият в Узбекистан Рахмат Акилов, е бил подал молба за предоставяне на убежище в Швеция, но то му било отказано. След това трябвало да бъде експулсиран от страната, но се укрил от шведските власти.

Днес той бе обвинен в извършване на терористичен акт и други престъпления. В онлайн чат Акилов казал, че иска да прегази неверници, разказаха днес прокурорите по случая. В онлайн разговори той поискал напътствия за извършване на "мъченическа операция" и съвети как да направи бомба, съобщиха още прокурорите. В онлайн кореспонденция той коментирал шведската подкрепа за НАТО и казал, че Стокхолм е изпратил експерти по бомбите в Ирак, за да обучават кюрдските сили, сражаващи се срещу ИД.

Акилов призна, че е убил петима души по време на нападението на 7 април миналата година. Жертвите бяха трима шведи, сред които 11-годишно момиче, белгийка и британски гражданин. Петнадесет души бяха ранени.

Процесът срещу Акилов ще започне следващия месец. В Швеция обвиненията се повдигат след приключване на предварителното разследване и заподозреният остава в ареста през това време, припомня Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?