Атентаторите на остров Бали били обучени и изпратени от Ал Каида

Екип от чуждестранни бомбаджии, обучени и изпратени от Ал Каида, са изиграли главна роля във взривовете, които убиха 184 души на индонезийския остров Бали през октомври, е съобщил арестуван член на терористичната мрежа.

Един бомбаджия на Ал Каида, известен като Саад и преминал обучение за самоубийствена мисия, е присъствал на заседание на бомбаджии и членове на Джамия Исламия, което се е състояло в южен Тайланд в средата на януари т. г. Саад е бил доведен на срещата от предполагаемия лидер на Джамия Исламия Ридуан Исамуддин, известен още като Хамбали.

Според Мохамед Мансур Джабара - друг активист на Ал Каида, който сега е под арест в САЩ, заговорниците решили да организират взривове в "по-незначителни" цели в Югоизточна Азия като нощни клубове, ресторанти и барове, често посещавани от чужденци от Запада. Джабара, който бе арестуван в Оман през март, също е присъствал на това заседание в Тайланд.

Нарастващите доказателства за пряка връзка между атентатите в Бали и ядрото на Ал Каида свидетелстват за запазена способност за функциониране на мрежата и за характера на връзките ѝ със сродни групи като Джамия Исламия.

Самоличността на Саад още не е установена, но се смята, че е по-вероятно да е член на Ал Каида, а не на Джамия Исламия. След срещата в Тайланд средства за бомбения атентат били изпратени от донори в Саудитска Арабия, е съобщил Джабари на американските следователи.

Според друг задържан член на Ал Каида - Омар ал Фарук, по-рано тази година Джамия Исламия е получила 74 000 долара от саудитски донор, известен само като Али Абдала ал Емирати. Предполага се, че това е псевдоним.

Както твърди Джабари, бомбаджиите, участвали в срещата в Тайланд, били минали подготовка в Абу Хабаб - главния лагер на Ал Каида в Афганистан за обучаване за работа с експлозиви и с неконвенционални оръжия. Именно там бе намерен видеофилмът, показващ опити на Ал Каида върху животни с химически оръжия. Предполага се, че за атентата в Бали са били използвани бомбаджии-експерти на Ал Каида, тъй като предишни операции на Джамия Исламия, планирани с минимална външна помощ, са били неуспешни. Членовете на Джамия Исламия вероятно са извършили разузнавателната работа преди залагането на взривните устройства.

В сряда индонезийските власти показаха рисувани по описания портрети на трима индонезийци, които според високопоставен полицейски служител "може да са били извършителите, а може да са били онези, които са ръководили извършителите". В четвъртък директорът на австралийската Правителствена служба за сигурност и разузнаване /АСИО/ Денис Ричардсън за първи път заяви, че Австралия е сигурна, че "ръката на Ал Каида" е участвала в кървавия атентат, при който загинаха 90 австралийци.

Очертаващата се все по-ясно пряка роля на Ал Каида повдига съмнения в полезността от ареста на шейх Али Бакар Башир, предполагаемия духовен водач на Джамия Исламия.

"Арестуването на Башир е безполезно. Ал Каида е запазила целостта си, а те /властите/ са арестували само добре известната фигура", смята Рохан Гунаратна, регионален експерт по тероризма. "Хамбали е този, когото трябва да намерят."

По БТА

Споделяне

Още от Свят

Трябва ли да се отворят ресторантите?