Атентаторите от Вюрцбург и Ансбах са контактували с хора в Саудитска Арабия

Атентаторите от Вюрцбург и Ансбах са контактували с хора в Саудитска Арабия

Атентаторите от Ансбах и Вюрцбург са общували нееднократно с предполагаеми членове на "Ислямска държава" и то през няколко телефонни номера, в това число на територията на Саудитска Арабия. Това става ясно от разговори в чатове, с които разполагат германските власти, съобщи списание "Шпигел".

Атентаторът от Вюрцбург, за когото се предполага, че е от Афганистан, Риаз Хан Ахмадзай, ранил тежко на 18 юли с нож и брадва няколко души в пътнически влак, се е сбогувал с човека, с когото е разговарял, с думите: "Ще се видим в Рая".

В чата човек за връзка на "Ислямска държава" е предложил на 17-годишния Ахмадзай да се вреже с кола на място, където има много хора. Той обаче не пожелал с мотива, че няма шофьорска книжка. Вместо това Ахмадзай казал, че ще се качи на някой влак и ще нападне първите подходящи пътници, пише "Шпигел".

За сирийския атентатор от Ансбах Мохамад Далил властите предполагат, че до смъртта му на 24 юли се е стигнало по случайност. Вероятно той е трябвало да заложи на мястото на музикалния фестивал в Ансбах с голямо струпване на хора раницата, която бил напълнил със самоделен експлозив, и да го взриви от разстояние. Малко преди нападението лицето, с което е контактувал в чата, го е приканило да снима детонацията и последвалия ад и да изпрати записа на "Ислямска държава". Очевидно обаче експлозивът е избухнал преждевременно, убивайки го и ранявайки 15 души.

От чатовете става ясно, че Далил е щял да извърши още нападения. За това говори фактът, че е заснел с покрито с шал лице видеозаписа, в който признава, че той е извършителят и който разследващите са намерили в дома му с още материали за направа на бомби, пише "Шпигел".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?