Атина чака 2 млрд. евро в енергетиката до 2008 г.

Гръцкото правителство очаква честни и чужди инвестиции в размер на 3 млрд. евро в туризма и енергетиката си в следващите няколко години, съобщи  атинският в. “Катимерини”. Двата отрасъла са посочени от експерти като най-привлекателни заради започналата либерализация на тези пазари.

Правителството смята, че в енергетиката, и по-специално по отношение на електрическите, газовите и алтернативните енергийни мощности е възможно до 2008 г. да бъдат реализирани инвестиции на стойност 2 млрд. евро.

Гръцкият министър-председател Костас Караманлис е възложил на ресорните си министри лично да се заемат с въпроса за реализацията на тези инвестиции, а местни експерти преговарят с европейски партньори за изграждането на различни електрически и алтернативни мощности. В края на година се предвижда в Солун да заработи първата частна електростанция с мощност 400 мегавата.

По отношение на газовите проекти се възлагат надежди на гръцката газова компания /ДЕПА/, в която дяловото участието на гръцката държава е 65 процента, а на гръцката петролна компания ЕЛПЕ - 35 процента. Същото се отнася и за консорциума Копелузос, който заедно с руския гигант Газпром са основните доставчици на природен газ за ДЕПА. Инвестиционен интерес към електрическите мощности проявяват също и много други местни и чуждестранни компании.

В същото време за края на май е насрочено откриването на строежа на гръцко-турския газопровод, който ще бъде изграден от гръцката ДЕПА и турската Боташ. Проектът предвижда още и изграждане на гръцко-италиански газопровод, по който да се доставя синьо гориво за Западна Европа.

Атина планира също и строеж на нови мощности за използване на вятърната енергия. В момента в Гърция има 92 такива мощности, като стремежът е да нараства използването на тази алтернативна енергия.                      

Споделяне

Още от Балкани

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?