Атина чака 3 млрд. евро руски аванс при участие в "Турски поток"

Ципрас се надява на аванс за "Турски поток".

Гърция може да получи от Русия до 3 млрд. евро авансови плащания, ако сключи договор за изграждането на транзитен газопровод през своята територия за доставка на газ в рамките на проекта "Турски поток". Това съобщи премиерът Алексис Ципрас в интервю за телевизия "Стар", цитирано във вторник.

Германски медии съобщиха преди време, че в рамките на споразумение с Москва за "Турски поток" Атина ще получи авансово плащане до 5 млрд. евро. Руският президент Владимир Путин, коментира в началото на април, че с Атина може да се разговаря за проекти, от които се интересува Русия и печалбата им да помогне на властите да облекчат дълговото бреме. Според предварителни прогнози Гърция може да печели до 500 млн. евро годишно при участи ев "Турски поток".

В същото време по изчисленията на шефа на "Газпром" Алексей Милер разходите на Гърция за изграждането на продължение на "Турски поток" по нейна територия биха излезли на около 2 млрд. евро.

По думите на Ципрас, цитирани от агенция "Блумбърг", като част от проекта "Турски поток" в Гърция ще бъде създаден европейски енергиен хъб и ще поевтинеят енергийните цени за страната. Строителството на тръбата ще бъде съобразно всички изисквания на европейското законодателство, изтъкна той.

В Края на миналата седмица външният министър на Гърция Никос Коцяс заяви, че страната му продължава да се надява да напълни бюджетните приходи от строежа на газопроводи.

Що се отнася до средствата, които би могло да бъдат преведени в аванс печалби от експлоатацията на газопровода, министърът заяви, че руснаците му казали, че те са приблизително толкова, колкото е щяла да получи България от "Южен поток".

"Не съм сигурен колко, но ставаше дума за около 5 милиарда долара", каза Коцяс.

Междувременно италианската компания "Сайпем", която трябваше да полага тръбите по дъното на Черно море за спрения "Южен поток", заяви готовността си да работи по "Турски поток" при заявка от страна на "Газпром". Това заяви генералният ѝ директор Умберто Верджине.

"Разговаряме с поръчителя за преминаване на работа по "Турски поток". готови сме да започне работа при заявка", каза той, цитиран от италиански и руски издания.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?