Атина е заплашена да остане извън Шенген

Френският президент Никола Саркози заплаши, че Атина може да остане извън Шенген, ако не попречи на притока на имигранти през границата си с Турция, предаде турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк. Саркози определи границата като "център за нелегални имигранти към Европа".

Британският "Дейли телеграф" коментира, че преди изборите за президент Саркози, който изостава зад съперника си Франсоа Оланд, се опитва да привлече гласовете на крайните националисти.

Френският президент е определил срок от една година на европейски държави, начело с Гърция, за да попречат на притока на нелегални имигранти. Той е обвинил Атина, че си затваря очите за нелегалната имиграция през границата ѝ с Турция. Определяйки турско-гръцката гранична линия като "неохранявана граница", Саркози казал още, че дава на Гърция срок от една година, за да се справи с този проблем. "В противен случай, Шенгенското споразумение може да бъде прекратено", предупреди Саркози.

Същевременно близкият до дипломатическите среди гръцки вестник "Катимерини" пише, че Гърция е изправена пред опасността да ѝ бъдат наложени санкции, които на практика ще я лишат от участие в Шенгенското пространство. До това заключение е стигнала Европейската комисия в свой доклад за напредъка на Гърция, изготвен през март, допълва изданието.

Южната съседка е критикувана и е под неистов натиск заради нерешени проблеми с нелегалната имиграция и подлежи на нова оценка от Комисията през юни. Въпреки че не се предвижда страни от еврозоната да бъдат изваждани от Шенгенското пространство, твърде вероятно е участието на Гърция де факто да бъде поставено под съмнение, ако например, редица страни от ЕС върнат паспортните проверки по вътрешните граници на Съюза.

Неотдавна германският вътрешен министър Ханс Петер Фридрих поиска временно да се засили контролът в Шенгенското пространство с мотива, че страни, като Гърция не успяват да опазят външните си граници. Подобно изказване преди дни направи и френският президент Никола Саркози, като настоя "за Шенгенското пространство да бъде приложена структурна реформа, подобна на тази за еврозоната".

Европейската комисия в своя доклад констатира минимален напредък по отношение на Гърция във връзка с центровете за задържане на нелегални имигранти, а също и липса на стратегическо планиране от нейна страна за подобряване на условията във вече съществуващите центрове в северногръцката област Еврос, близо до България.

По отношение на Еврос Комисията призовава Гърция да задейства "план за извънредна ситуация" с цел да бъдат компенсирани пропуските във връзка с инфраструктурата. В същото време плановете на гръцката полиция за създаване на център, който да поеме първоначалния имиграционен поток на самата граница в областта Еврос и за изграждане на втори такъв център в град Орестиада бяха оценени позитивно, но до юни е трудно да стартират процедурите по реализацията им.

Гърция е остро критикувана и по въпроса за предоставяне на убежище. Обвиненията по неин адрес са предимно за това, че държи чужденци под арест, които са подали молба за получаване на убежище, пише още гръцкият в. "Катимерини".

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?