Атина е заплашена от спиране на евросубсидии заради лошо управление на средствата

Европейската комисия може да спре или да анулира предназначените за Гърция субсидии по линия на структурните фондове на Европейския съюз, заради лошо управление на средствата при изпълнение на обектите, съфинансирани от съюза. Това съобщават в сряда гръцките вестници.

Става въпрос за обекти, по които компетентните власти на Европейския съюз са констатирали разхищения и неправилно усвояване на средствата от гръцка страна. Комисията е дала срок на Гърция до един месец да предостави необходимите доказателства, че по изпълнението на набелязаните проекти е бил упражнен ефикасен финансов контрол.

Брюксел е констатирал още, че въпреки договореностите, Гърция не е съумяла да състави структурен план за осъществяването на стриктен контрол върху средствата по тези проекти, отпускани по линия на регионалния фонд на общността. Искането за изготвяне на такъв план се основава на експертно проучване на Европейската комисия.

По линия на структурните помощи, от Европейския съюз за Гърция са планирани фондове в размер на 25 милиарда евро за периода 2000 - 2006 г. Европейската комисия обаче е обезпокоена от занижения финансов контрол, който се упражнява от Гърция, за да бъде гарантирано изпълнението на проектите, в резултат на което са констатирани огромни разхищения на финансови средства.

Гърция бе поела ангажимент да се съобрази с тези препоръки на комисията, но до септември миналата година, когато бе срокът, тя не можа да осигури искания от нея финансов контрол.

По тази причина през декември Европейската комисия предупреди Гърция, че ще спре финансирането на проектите, което не е изключено да стане в началото на 2005 г. Досегашните експертни проверки на Европейската комисия са показали, че финансовият контрол, осъществен от гръцкото правителство по управлението на средствата, е бил незадоволителен.

По БТА

Споделяне

Още от Балкани