Атина е заплашена с излизане от Шенген заради нелегалната имиграция

Атина е заплашена с излизане от Шенген заради нелегалната имиграция

Гърция може да излезе от Шенген, ако не предприеме конкретни мерки за борба с нелегалната имиграция, съобщава гръцката телевизия "Скай", цитирана от БТА. Гръцката медия се позовава на изказване на министъра за защита на гражданите Михалис Хрисохоидис от понеделник. Срокът за прилагане на мерките изтича през юни.

Вчера Хрисохоидис съобщи, че в страната ще бъдат отворени 30 центъра за нелегални имигранти от затворен тип. Във всеки център ще бъдат настанени по хиляда имигранти. Предвижда сградите да разполагат с ресторант, здравна служба, места за спорт и молитва.

Според медиите правителството се опасява да не се загубят средства по европейски програми и затова се прави опит да се усвоят 250 милиона евро.

Местните власти вече реагираха остро на новината, въпреки че проблемите с нелегалните имигранти засягат както Атина, така и други големи градове в страната, пише в."Та неа".

Хрисохоидис им даде срок от една седмица, за да дадат предложения за места, където да се изградят центровете, като заяви, че в противен случай това ще бъде решено на централно ниво. По думите на заместник-министъра за защита на гражданите Лефтерис Иконому там, където се отвори подобен център, ще има месечни приходи от 600 хиляди евро. Изчисленията сочат, че годишната издръжка на всеки център ще струва 7,5 милиона евро, посочва изданието.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?