Атина готви частична амнистия на нелегалните имигранти

През следващите дни в гръцкия парламент ще бъде внесен нов законопроект за имиграцията, в който ще залегне частична амнистия за някои нелегални имигранти, предаде Би Би Си в понеделник. Ако бъде одобрен, законът може да узакони престоят на хиляди нелегални работници в страната, сред които има и много българи.

Според кореспондента на Би Би Си в Атина в продължение на месеци гръцкият институт за емигрантска политика е провеждал проучване за броя на имигрантите в страната и е стигнал до извода, че те надвишават 950 хиляди, от които поне половината живеят в полунелегалност.

Резултатите от проучването сочат, че българските имигранти са втората по големина чуждестранна група в Гърция след албанците и наброяват около 6% от чужденците тук, обяснява кореспондентът на Би Би Си.

Агенцията посочва, че с новия закон може да се третата поред амнистия на т.нар. полунелегални емигранти в Гърция. Става въпрос за около 200 хил. човека, сред които и немалко българи.

Това са хора, които живеят доста години в Гърция и са се опитали да участват в предишни легализации или са влезли легално с виза, която е изтекла. Тази нова легализация няма да включи влезлите нелегално в страната или тези, които никога не са се опитали да се легализират досега.

Би Би Си цитира вестник "Катимерини", според който амнистията за нелегално пребиваващите се планира много внимателно, така че да не доведе до нова вълна от емигранти.

В акта се предвиждат и строги изисквания за всички бъдещи емигранти, които ще трябва да имат осигурена работа, застраховки и работна виза преди влизането им в страната. В закона ще се уточняват и конкретните условия за наемането на чужди сезонни работници. Ще бъдат изготвени годишни списъци с конкретните нужди на всеки отрасъл и с точния брой необходими хора.

Както е известно, България е подписала спогодба с Гърция за наемането на български сезонни работници.

Споделяне

Още от Балкани

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?