Атина и Скопие се договориха: Северна Македония

Очаква се споразумението да бъде подписано до края на седмицата

Атина и Скопие се договориха: Северна Македония

Премиерите на Гърция и Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев се договориха за новото име на Македония и до края на седмицата трябва да подпишат договор, с който официално да решат продължилия десетилетия спор. 

"Имаме добро споразумение със Скопие, което изпълнява всички условия, поставени от Гърция", заяви Ципрас, след като във вторник разговаря с македонския си колега. 

Според гръцките и македонските медии името е Северна Македония. Ще се превежда и изписва на английски език и ще бъде за всеобща употреба. 

Очаква се споразумението да отвори вратите за членство на Скопие в Европейския съюз и НАТО, което досега беше блокирано от Атина. Около решението на спора обаче има все още много неизвестни, свързани най-вече със съпротивата на опозицията в двете страни. Според наличната досега информация е възможно то да бъде подписано още тази събота в Преспа. 

"Днес скопският проблем приключи", "Северна Македония е договореното име", пишат гръцките и македонските медии. 
 
Управляващите и в двете страни обаче са изправени пред вътрешни пречки да решат спора. Опозицията в Гърция не приема включването на думата "Македония" под каквато и да било форма в новото има и вече проведе масови протести.
 
Подобни демонстрации се проведоха и в Скопие. Според опозиционната ВМРО – ДПМНЕ правителството на премиера Зоран Заев е некомпетентно, съсипало е икономиката, понижило е заплатите и пенсиите и е навредило на националните интереси, преговаряйки с Гърция за възможно ново име на страната.
 
Лидерът на гръцката опозиционна партия "Нова демокрация“ Йоргос Кумуцакос каза, че ще поиска изслушване в парламента преди да се подпише договорът.
 
Кумуцакос каза, че преди Преспа и преди каквото и да било решение или споразумение, е необходимо да се информират и парламентът, и гражданите. 
 
"Ципрас не е политически легитимен да задължи страната. Искаме спешно дебат в парламента, за да може гръцкият народ да разбере, преди да се обвърже, какво съдържа договора“, каза Кумуцакос. 
 
Ципрас не управлява с мнозинство, а коалиционният му партньор - националистическата партия "Независими гърци" (АНЕЛ) на министъра на отбраната Панос Каменос е срещу име с термина "Македония".
 
Македонският президент Георге Иванов също даде индикации, че може да не подпише договора, а опозиционната ВМРО – ДПМНЕ организира протести. 
 
"Президентът смята, че е несериозно и безотговорно въпросът за името, който е изключително важен за всички граждани на Република Македония, и наложените относно това технически изисквания, да се решават по телефона и чрез лично споразумение между премиерите на двете държави", заявиха от кабинета на Георге Иванов. 
 
Какво точно са се договорили Македония и Гърция?
 
Република Северна Македония - име за всеобща употреба, с македонски език и македонска идентичност - това съдържа споразумението по спора за името, което трябва да подпишат Македония и Гърция, съобщи гръцкото радио 24/7, цитирано от БТА.
 
По информация на гръцки журналисти споразумението съдържа следното:
 
- В македонската конституция се отстранява текстът за "защита на македонското малцинство" извън границите на страната.
 
- Определят се преходни периоди за промяна на вътрешни документи и този сложен процес се свързва с отварянето на глави в предприсъединителните преговори на Македония с ЕС.
 
- Формира се комисия, която ще разгледа употребата на търговските обозначения в двете страни.
 
- Признава се македонският език, със забележката, че Северна Македония в рамките на споразумението признава, че този език е със славянски произход /както е заведено в рамките на ООН/.
 
- По отношение на националността важи терминът Мacedonian/citizen of the Republic of North Macedonia с ясно споменаване, че народът на тази страна не е свързан с античната гръцка цивилизация.
 
Какво следва? 
 
Споразумението първо трябва да се ратифицира в македонския парламент, след което гръцкото правителство ще изпрати писма до НАТО и Европейския съюз, че подкрепя започването на преговори за интеграция на Северна Македония при условие, че бъдат внесени поправки в конституцията ѝ.
 
Кодзиас вече съобщи, че на срещата на външните министри на ЕС на 25 и 26 юни ще бъде изпратено позитивно послание за започване на предприсъединителни преговори на Северна Македония с ЕС, а що се отнася до членството ѝ в НАТО, тя ще получи покана при условие, че промени конституцията си.
 
Според гръцките медии премиерът Зоран Заев ще трябва да изпрати писма до страните, които са признали Република Македония под конституционното ѝ име, за да ги уведоми, че в двустранните отношения и на международните форуми в сила ще бъде името Северна Македония.
 
Радио 24/7 посочи, че в периода от юли до декември 2018 г. правителството на Заев ще трябва да свика референдум и ако неговият резултат е положителен, ще бъдат внесени поправки в конституцията. При отрицателен резултат като План Б съществува вероятността за предсрочни избори "с характер на референдум за скопския въпрос".
 
Когато македонската страна изпълни всички поети задължения, споразумението ще бъде внесено за гласуване в гръцкия парламент, а в същото време ще се гласува и за членството на северната съседка в НАТО.
 
Двете страни спорят от 25 години за името "Македония", което според Атина крие в себе си териториални претенции към едноименната гръцка област.  
 
Македония обаче показа, че е готова на отстъпки и бърза да реши спора, тъй като се надява  в края на юни да получи покана за начало на преговорите за влизане в Европейския съюз.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?