Атина и София "разгневени" от изказване на Ердоган за Тракия

Според турския премиер "Тракия е едновременно Солун, Комотини, Ксанти, Кърджали и Вардар"

Реджеп Тайип Ердоган

Изявление на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган за Тракия предизвика остра реакция на Гърция и България, като София обяви, че "за европейската перспектива на всяка една страна са основополагащи зачитането на международното право, включително принципите на суверенитета и териториалната цялост" и припомни славната история на страната.

"Тракия е едновременно и Солун, и Комотини, и Ксанти, тя е също Кърджали и Вардар, ако се върнем малко по-назад, тя е Скопие и Прищина, тя е Сараево.... Тракия е жив свидетел на нашата обща история в Европа. Тя представлява цялото ни минало в района. И днес Тракия с Одрин, Текирдаг, Къркларели и естествено Истанбул, се намира в центъра на всички наши отношения в района на Балканите ", заявил Ердоган по време на предизборна обиколка в Кешан край Одрин.

Гръцкото външно министерство осъди изказването, като говорителят Константинос Кутрас коментира, че "историческите и географски позовавания най-вече в един район със силна историческа обремененост, като Балканите, трябва винаги да се правят с особено внимание".

"Днес единственият критерий вече е спазването на международното право и следователно на нормите, ръководещи добросъседските отношения, опиращи се на зачитането на националния суверенитет и териториалната цялост на всички държави от региона", добавил Кутрас, цитиран от гръцкото списание "Епикера".

По думите му "това за Гърция, която би могла да прави много исторически позовавания, е една фундаментална, разбираема от само себе си, и ненарушима позиция".

Гръцкото издание "Та Неа" коментира от своя страна, че с подобни изявления Ердоган продължава с провокациите за връщане на стария, но никога незабравен план за възкръсване на турската република Тракия, в която освен територии от Гърция има територии и от Южна България и Централните Балкани.

С известно закъснение последва и официална реакция на България.

"Подобни изявления не допринасят за развитие на двустранния диалог, насочен към търсене на ефективни и прагматични решения“, се посочва в изявление на говорителя на Министерството на външните работи.

"България, като страна, основана преди повече от 1300 години, има значително и трайно историческо, културно и духовно присъствие, наследство и традиции в Югоизточна Европа.

Водени от опита на историята, смятаме, че към интерпретации, свързани с миналото на нашия регион, следва да се подхожда особено внимателно, отчитайки неговите особености, както и чувствителността, която те могат да предизвикат. Бихме искали да напомним, че както за добросъседските отношения, така и за европейската перспектива на всяка една страна са основополагащи зачитането на международното право, включително принципите на суверенитета и териториалната цялост", се посочва в позицията на външно министерство.

Това е поредното изказване в стила на Ердоган, който често коментира османското наследство на страната си и предизвиква раздразнението на съседите си.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?