Атина и Вашингтон обсъждат алтернативни варианти за пренос на природен газ

Гърция обсъжда със САЩ алтернативни варианти запренос на природен газ от каспийския регион и Русия до Европа.Това стана ясно от срещата в Атина на гръцкия външенминистър Ставрос Димас със специалния пратеник на държавниясекретар на САЩ по енергийнните въпроси за Евразия РичардМорнингстар, предават информационните агенции.

В съобщение за срещата се казва, че основните теми на разговорите са били последните събития, свързни с износа на ирански петрол, плановете за строителството на тръбопроводи за доставки на енергоресурси и промяната в енергийната карта за експлоатацията на значителните запаси на природен газ в Източното Средиземноморие.

На срещата са били разисквани различни алтернативни варианти за пренос на природен газ от каспийския район и Русия до Европа, в които географското положение на Гърция има определено значение, обяви гръцкото външно министерство, без да уточни какви конкретни проекти са били обсъждани.

Димас казал на Морнингстар, че "откритите газови находища в източната част на Средиземно море дават големи възможности за доставка на ценни алтернативни енергоизточници и за определяне на дестинациите за доставка на горива, в реализацията на които Гърция играе важна роля".

Гърция подкрепя проекта за строежа на газопровода Южен поток, а също така се изказва и в подкрепа на газопроводния проект през Турция, Гърция и Италия, като го счита за добър вариант за доставка на азербайджански газ в Европа.

В същото време Израел и Кипър обявиха, че са открили в своите шелфове огромни запаси на природен газ, което по мнение на експерти ще даде възможност на двете страни да осигурят не само своите енергийни нужди за десетилетия напред, но и да се превърнат в износители на синьо гориво.

Гърция смята да изгради газопровод с Кипър по дъното на морето, а също и да свърже енергосистемите на двете страни. Гръцката държавна газова компания ДЕПА проучва възможността за прокарване на газопровода от Кипър до о-в Крит, а оттам до полуостров Пелопонес.

Споделяне

Още от Балкани