Атина нареди гражданска мобилизация и на стачкуващите докери и моряци

Атина нареди гражданска мобилизация и на стачкуващите докери и моряци

Гръцкото правителство реши да издаде заповеди за гражданска мобилизация на стачкуващите докери и моряци, които заявиха, че ще продължат протеста си, докато правителството не отговори на исканията им за нов колективен трудов договор и пълно изплащане на неизплатените заплати от фериботните компании, съобщи електронното издание на вестник "Катимерини", цитирано от БТА.

Стачкуващите служители ще бъдат заплашени от затвор, ако не се върнат на работните си места след обявяването на гражданска мобилизация. Този вариант бе използван от правителството през януари, за да накара работниците в атинското метро да се върнат на работа след деветдневна стачка, която предизвика хаос в трафика в гръцката столица.

Правителственото решение за въвеждане на мярката беше взето след като гръцките острови останаха откъснати от континенталната част за шести пореден ден днес, а синдикатът на моряците обяви, че ще продължи стачката си до петък.

Гръцките моряци протестират срещу законопроект, внесен от правителството в парламента, който предвижда съкращения на работни места и реформи в корабоплаването. Синдикалната им федерация настоява да бъдат подписани колективни трудови договори за всяка категория кораби и за изплащане на неизплатените заплати.

Стачката вече оказва влияние върху жителите на островите, които разчитат на континенталната част за всекидневните доставки на основни продукти. Вчера островна търговска асоциация предупреди, че стачката на моряците е съществена заплаха за малкия бизнес на архипелага, който и без това е изправен пред сериозни трудности заради финансовата криза в Гърция.

Източници заявиха, че заповедите за гражданска мобилизация да бъдат връчени на стачкуващите работници до края на деня днес и се очаква утре фериботните услуги да възобновят дейността си.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани