Атина: Не делим европейските страни на приятелски и неприятелски

Атина: Не делим европейските страни на приятелски и неприятелски

Гръцкото правителство не дели европейските страни и граждани на приятелски и неприятелски, заявиха представители на официална Атина в отговор на изявлението на испанския премиер Мариано Рахой, предаде агенция МИА.

Испанският премиер призова гръцкия си колега Алексис Ципрас да бъде "сериозен" и да не прави Испания и Португалия свои изкупителни жертви, след обвиненията, отправени от Ципрас
срещу двете страни, че подкопавали Гърция в преговорите ѝ за дълга в Брюксел.

Премиерът Ципрас беше длъжен да опише пред гръцкия народ в подробности тежките преговори с еврогрупата, заявиха правителствени представители по повод речта на Ципрас пред ръководството на управляващата партия СИРИЗА.

"Всяка погрешна интерпретация на речта на гръцкия премиер не помага на диалога", заявиха представителите на гръцкото правителство.

Ципрас обвини вчера Испания и Португалия, че искат да доведат Гърция до "финансово задушаване" заради твърдата им линия по време на неотдавнашните преговори между Атина и ЕС.

Срещу нас е формирана ос на сили, ръководени от правителствата на Испания и Португалия, каза Ципрас.

Техният план е да бъде сломено или свалено нашето правителство преди работата ни да започне да дава резултати и преди гръцкият пример да се отрази на други страни. И най-вече това се прави преди изборите в Испания, заяви Ципрас.

Рахой призова Ципрас да бъде сериозен.

"Не сме отговорни за разочарованието, което предизвика гръцката радикална левица, обещавайки на гърците това, което знаеше, че не може да изпълни", заяви испанският премиер.

Тези обвинения са "напълно абсурдни и са жалки за ръководител, който би трябвало да бъде на висотата на своите отговорности", заяви на свой ред говорителят на португалското правителство Антониу Коща.

Освен това Испания призова президента на ЕС Доналд Туск и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер да осъдят изявленията на Алексис Ципрас, заяви за АФП източник от
правителството на Мариано Рахой.

Тези изявления противоречат на духа на солидарност, който трябва да цари в отношенията между европейските партньори, отбеляза източникът.

По БТА.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Какво очаквате да свърши служебното правителство?