Атина очаква Еврогрупата да разреши отпускането на 44 млрд. евро

Повечето гърци са за оставане в еврозоната въпреки мерките за икономии

Заседание на Еврогрупата

Спасителният транш е осигурен, Еврогрупата, обединяваща финансовите министри от Еврозоната днес ще стигне до политическо споразумение с конкретен график за изплащането на 44 млрд. евро, първата вноска от 34 млрд. евро ще бъде предоставена на Гърция на 5 декември, а втората в началото на януари, съобщава във вторник гръцкият в. "Етнос", цитиран от БТА.

Ненарушимото условие за това обаче е кабинетът на гръцкия премиер Андонис Самарас да спази всички поети от него ангажименти, допълва в. "Вима".

Финансовите министри, които ще заседават във вторник в Брюксел, търсят компромис, който ще гарантира изплащането на транша на Гърция в началото на декември.

Анализатори в Атина коментират, че въпреки продължаващите различия между МВФ и еврозоната относно устойчивостта на гръцкия дълг, задкулисните консултации през последните дни са станали още по-интензивни с цел преодоляване на тези различия.

Двете институции спорят дали да има ново преструктуриране на гръцкия дълг. МВФ смята, че ще е нужно още едно орязване на дълга. Еврозоната и най-вече Берлин са на противно мнение.

В. "Имерисия" твърди, че Еврогрупата днес ще стигне до принципно политическо споразумение с конкретен график за Гърция. Според изданието германски дипломатически източници изразили становище, че е възможно на днешната среща на Еврогрупата да бъде взето "частично решение" за Гърция, като дали да се разбере, че някои основни въпроси нямало да бъдат уредени днес, а ще бъдат прехвърлени за декември.

Според информации от Берлин, цитирани от гръцките вестнвици, днес трябвало да се очаква, че по принцип финансовите министри от еврозоната щели да дадат зелена светлина за изплащане на транша от 44 млрд. евро на Гърция и че част от него - 34 млрд. евро ще бъдат предоставени на 5 декември, след като преди това се установи, че Гърция изпълнява всички ангажименти, които предварително са били поискани от нея.

Останалите 10 млрд. евро щели да бъдат предоставени на страната в началото на януари.

Конкретният сценарий предвиждал инспектори да проверят доколко Гърция е приложила всички поети от нея ангажименти, като до 30 ноември трябвало да приключи цялата процедура по одобрението на помощта от някои от националните парламенти на страните от еврозоната.

Окончателното решение за изплащане на транша щяло да бъде взето, според този график, на извънредна среща на Еврогрупата на 3 декември, така че на 4 декември да бъде подписан новият актуализиран меморандум с кредиторите, а на 5 декември да бъде преведена първата част от транша. След това щафетата щяла да бъде поета на 7 декември от управителния съвет на МВФ, за да може помощта за Гърция да бъде одобрена и отвъд Атлантика.

Финланският министър на финансите Юта Урпилайнен обаче заяви, че не е сигурна дали финансовите министри от еврозоната ще одобрят отпускането на следващия транш за Гърция на днешната среща на Еврогрупата.

Съвсем не съм сигурна, че това ще се случи. Нужна е повече информация преди взимането на решението, следователно въпросът е открит, каза финландската министърка.

Юта Урпилайнен повтори, че Финландия е готова да даде на Гърция повече време за постигане на бюджетните си цели, но подчерта, че изключва ново преструктуриране на гръцкия дълг.

Повечето гърци са за оставане в еврозоната въпреки мерките за икономии

Повечето гърци искат страната да остане в еврозоната, въпреки че са против мерките за икономии, които предвиждат загуба на работа, намаление на заплатите и други жертви, изисквани от международните кредитори, сочи социологическо проучване на агенция GPO, извършено по поръчка на телевизия Мега и цитирано от агенция Ройтерс.

Проучването, извършено миналата седмица, след като парламентът утвърди новите мерки за икономии, показва, че около 63 процента искат Гърция на всяка цена да остане в еврозоната. Непосредствено преди изборите на 17 юни за оставане в еврозоната бяха 81,6 процента.

Над 40 процента от анкетираните казват, че са недоволни и разочаровани от гръцките политици, от правосъдието и от синдикатите.

Въпреки това финансовият министър Янис Стурнарас се радва на подкрепа на четирима от десет гърци. За най-подходящ за премиерския пост е смятан министър-председателят Андонис Самарас.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Какво очаквате да свърши служебното правителство?