Атина опровергава съобщението за предстоящи преговори между Гърция и Турция в НАТО

Атина опровергава съобщението за предстоящи преговори между Гърция и Турция в НАТО

Гръцки дипломатически източници опровергаха съобщението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че Гърция и Турция са се съгласили да започнат преговори в рамките на Алианса за деескалация на напрежението между тях, предаде гръцката телевизия Скай.

"Информацията, която беше разпространена във връзка с предполагаеми технически разговори в НАТО, не съответства на действителността. Във всеки случай ние подкрепихме намерението на генералния секретар на НАТО да работи за установяването на механизми за деескалация в рамките на НАТО. Деескалация обаче означава единствено незабавно оттегляне на всички турски кораби от гръцкия континентален шелф", са казали дипломатическите източници.

Те са допълнили, че "едностранното връчване на документ с молба за коментари в срок от една седмица в никакъв случай не представлява започване на диалог".

Според информация на Скай късно следобяд вчера генералният секретар на НАТО е провел дискусия с постоянните представителства на двете страни и е изразил намерение да предложи технически разговори в НАТО между Гърция и Турция за деескалация на напрежението. Атина обаче не е била информирана в никакъв момент и по-конкретно не е имало комуникация между Столтенберг и гръцкия външен министър Никос Дендиас или министъра на отбраната Никос Панайотопулос и, естествено, никога не е давано съгласие от гръцка страна.

Според репортажа на телевизията Атина отдава признание на добрите намерения на Столтенберг, но няма да седне на масата на преговорите, ако няма практическа деескалация от турска страна чрез изтегляне на военните ѝ кораби от Източното Средиземноморие.

Снощи Столтенберг съобщи, че Гърция и Турция са се съгласили да преговарят за избягване на случайни сблъсъци в Източното Средиземноморие. "След като проведох обсъждания с гръцките и турските лидери, двамата съюзници се съгласиха да водят технически преговори в НАТО с цел да установят механизми за избягване на военен конфликт, за да намалят опасността от произшествия и случайности в Източното Средиземноморие", каза Столтенберг, цитиран от Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?