Атина пак се готви бързо да продаде газовата компания ДЕПА

Гръцката агенция за приватизация работи усилено по обявяването на нов търг за продажбата на газовата компания ДЕПА, съобщава в. "Имерисия", цитиран от БТА в четвъртък.

Сделката за ДЕПА бе провалена в последния момент, когато през юни единственият кандидат купувач - руската  Газпром - се оттегли от надпреварата заради натиск от Брюксел.

Сега агенцията търси формула, за да бъде ускорена продажбата на ДЕПА, от която в хазната се очаква да влязат около един милиард евро. Представители на агенцията са в контакти в Европейската комисия във връзка с условията на новия търг.

Смята се, че в момента има нови перспективи по тази газова сделка и че би могъл да се породи интерес от европейски компании за покупката на ДЕПА, след като се стигна до избора на Трансадриатическия газопровод ТАП за пренос на синьо гориво през Гърция до Европа.

За целта гръцката агенция за приватизация възнамерява да извърши сондажи и да се обърне към компании преди да обяви новият търг по продажбата на ДЕПА, отбелязва вестникът.

Атина се ангажира пред международните кредитори да събере 2,5 милиарда евро от продажба на държавни активи до края на тази година. Сумата засега е с около един милиард евро по-малко, след като Атина не успя да привлече инвеститори за газовата компания ДЕПА.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани