Атина получи подкрепата на Брюксел за спасителния икономически план

Атина получи подкрепата на Брюксел за спасителния икономически план

Европейският комисар по икономическите и финансови въпроси Хоакин Алмуния подкрепи в сряда плана на гръцкото правителство за намаляване на бюджетния дефицит в срок от четири години, предадоха информационните агенции. Той предупреди, че стриктното изпълнение на строгите фискални мерки няма да бъде лесно, предаде AP.

Според Алмуния върху Гърция ще се осъществява много строг мониторинг как изпълнява плана си за балансиране на бюджета в следващите четири години, допълни ББС.

Срещу Гърция бе открита наказателна процедура заради дефицита от 12.7%, който е над четири пъти по-висок от допустимия за страна член на еврозоната.

По повод на полемиката дали Гърция да получи външна финансова помощ, Алмуния заяви, че на страната не ѝ е нужен заем от МВФ, защото ЕС разполага с достатъчно инструменти за разрешаването на този проблем.

Той смята, че Гърция може и ще успее да се справи сама с финансовите си трудности, като най-добрият начин за постигането на това се съдържа в плана на самото гръцко правителство. Прилагането на набелязаните мерки ще донесе успех на страната и ще възстанови доверието на финансовите пазари, каза еврокомисарят.

Планът на гръцкото правителство бе представено от премиера Георгиос Папандреу пред ЕК. Той включва замразяване на заплатите в публичния сектор, намаляване на държавните разходи, увеличаване на акцизите върху горивата и на възрастта за пенсиониране, както и реформиране на данъчната система на страната.

Планът ще бъде представен и пред гръцкия парламент в следващите дни. Само от въвеждането на по-високи данъци върху горивата се очаква данъчните приходи да се увеличат с 1 млрд. евро през тази година.

Информационните агенции изразяват опасенията, че планираните мерки ще увеличат социалното напрежение в страната, тъй като ще засегнат широки слоеве от населението и най-вече хората с ниски и средни доходи. Държавните служители планират стачка на 10 февруари, а митнически и данъчни служители ще напуснат своите работни места през тази седмица. В момента тече безсрочна стачка на гръцките фермери, които блокират основните пътни артерии, а както заплашват - ще затворят и всички входно-изходни пунктове по границите.

Споделяне

Още от Балкани