Атина се надява на компромис с "тройката", за да получи следващия транш

Постигнали сме целите, няма нужда от нови мерки за икономии, заявяват от гръцкото правителство. Това пише гръцкият в. "Вима" по повод предстоящото завръщане в Атина на 4 ноември на представителите на т. нар. тройка кредитори от ЕС, ЕЦБ и МВФ във връзка с очаквания пореден транш в размер на един милиард евро от спасителната помощ за Гърция.

Вестникът твърди, че управляващата коалиция е заела твърд курс и че няма да се съгласява на нови бюджетни мерки, нито пък на нови съкращения на заплати и пенсии. От кабинета уверяват, че няма да има не само нови икономии, но и нови данъци. Спазвайте неотклонно спасителната програма и оставете приказките настрана, било посланието на кредиторите, отбелязва "Вима".

Анализатори смятат, че Атина закъснява с изпълнението на исканията на кредиторите.

За това в. "Нафтеморики", цитиран от БТА, предполага, че на предстоящите преговори с "тройката" правителството ще търси компромис относно очертаващата се догодина дупка в публичните финанси. Наред с това обаче изданието предупреждава за готвен от кабинета "коктейл" от данъчни тежести през 2014 г. Догодина данъците не само няма да намаляват, а напротив, ще растат прекомерно за всички данъкоплатци без изключение, пише още вестникът, като пояснява, че по-високите налози ще засегнат собствениците на недвижими имоти и мощни автомобили и че постъпленията от тях ще отидат за покриване на дупките в бюджета.

Данъчните промени щели да бъдат отразени в държавния бюджет за 2014 г., който се очаква да бъде внесен в парламента следващия месец.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?