Атина се опълчи на Москва: Липсата на уважение към Гърция трябва да спре

Изявленията на говорителката на руското външно министерство показвали "липса на разбиране на съвременния свят“

Атина се опълчи на Москва: Липсата на уважение към Гърция трябва да спре

Изявленията на представител на министерството на външните работи на Русия са типичен пример за липса на уважение към трета страна, заяви гръцкото външно министерство по повод направени от говорителя на руското външно министерство Мария Захарова коментари, съобщава агенция АНА-МПА.

Те също така показват липса на разбиране на съвременния свят, в който страните, независимо от големината си, имат автономия и могат да прилагат независима, многостранна и демократична външна политика, се посочва в изявлението на гръцкото външно министерство.

"Този тип негативна логика е накарала четиримата руски граждани да предприемат стъпки, които доведоха до тяхната депортация или до забраняване на влизането им в страната. Доказателствата, въз основа на които Гърция предприе действия, бяха представени своевременно на руските власти. Самите руски власти много добре знаят какво правят техните хора", посочва министерството.

"Тази продължаваща липса на уважение към Гърция трябва да спре. Никой няма право и не може да се намесва във вътрешните работи", подчертава още институцията. "И накрая, необоснованите твърдения, че това решение е взето под натиск от трета страна не заслужават коментар и показват манталитет на хора, които не познават принципите и ценностите на гръцката външна политика".

Атина обяви миналата седмица, че е изгонила двама руски дипломати и е забранила на други двама достъп до страната, като ги обвини в намеса във вътрешните работи чрез насърчаване на демонстрациите срещу споразумението за името на Република Македония. Дипломатите бяха обвинени също, че са опитали да подкупят гръцки официални представители.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви вчера, че изгонването на двама руски дипломати от Гърция ще има последствия и че Атина е била подложена на "силен натиск" да ги изгони.

"Ние прекрасно разбираме, че натискът, на който е била подложена Гърция, е бил много силен. Със сигурност мога да кажа, че се опирам на факти", каза Захарова, като добави, че Атина е успяла да устои на "първите вълни на натиска", и по-конкретно в ситуацията, при която солидарността се използваше като аргумент за въвличане на страните в "провокационната дейност на Великобритания".

"В този случай това беше игра, в която, разбира се, Гърция беше въвлечена. Играта беше многоетапна, ние просто знаем това", каза говорителката на министерството. Тя подчерта, че в случая натиск над Атина са оказали не само британски представители, но и американските им партньори.

Според високопоставени гръцки дипломатически източници, цитирани от в. "Катимерини“ обаче, Атина е призовала за незабавно експулсиране на двама руски дипломати, сред които Виктор Яковлев от руското посолство, и за експулсирането на още двама, след многобройни координирани усилия за разширяване на руското влияние в Гърция, включително чрез дейността на Императорското православно палестинско общество.

Източниците посочват, че Гърция продължава да иска отношения на добро сътрудничество с Русия и насърчава приятелските връзки между двата народа, но допълват, че това е възможно само при зачитане суверенитета на всяка от страните.

Според източниците срещу парично възнаграждение руски дипломати са опитвали да придобият влияние в общини, сред митрополити в гръцката православна йерархия, в Света гора.

Дипломатическите източници на вестника споменават и усилия на Русия да се намеси в чувствителен въпрос, като споразумението между Гърция и Република Македония за името, и по този начин да засегне негативно ролята на Гърция на Балканите.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?