Атина ще започне постепенното изтегляне на бежанците от Идомени

Атина ще започне постепенното изтегляне на бежанците от Идомени

Гръцкото правителство ще започне постепенното изтегляне на бежанците от границата с Македония. Кабинетът на Алексис Ципрас дори вече имал план за действие и планира приложението му. Целта е мигрантите да бъдат настанени в приемни центрове като всичко да стане бързо, съобщава гръцкият вестник „Етнос”, цитиран в сряда от БТА.

По последна информация в момента край Идомени на гръцка територия се намират около 14 000 души.

Гръцкото издание „Прото тема“ сравни ситуацията в Идомени с тази на пристанището в Пирея, където всеки ден пристигат все повече бежанци от островите. В момента техният брой е 3400 души като се очаква да пристигнат още.

Във вторник премиерът Алексис Ципрас заяви, че "няма шанс" затварянето на границите за мигранти в балканските страни да бъде отменено, и призова мигрантите да се преместят в приемните центрове.Ципрас призова бежанците и мигрантите да "се откажат от упоритото намерение" да стоят в Идомени на гръцко-македонската граница, защото така подлагат на риск живота си, и ги прикани вместо това да се преместят в закритите лагери, които гръцкото правителство е създало за тях.

"Там ще живеят при хуманни условия и ще работим заедно за ускоряване на легалното им прехвърляне към Европа", каза Ципрас.

Призивът му дойде след като в понеделник около 1000 мигранти напуснаха лагера в Северна Гърция, вървяха пеша в калта няколко километра и прекосиха придошла от дъждовете река, за да намерят пролука в оградата на гръцко-македонската граница и да влязат в Македония, където бяха задържани. Трима афганистанци се удавиха, преминавайки реката.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа