Гръцкият водовъртеж

Атина затвори банките и наложи капиталов контрол

Страната е на път да напусне еврозоната

Атина затвори банките и наложи капиталов контрол

Гърция осъмна в понеделник в нова реалност - затворени банки, въведени ограничения върху тегленето на пари и налагане на капиталов контрол. Гръцката банкова система почти е изпаднала в неплатежоспособност, след като вложители панически изтеглиха милиарди евро през уикенда. Бизнесът изпитва силен недостиг на свежи пари, затруднен е вносът на стоки в страната. Гърция преживява исторически и трагични мигове, обобщава местният вестник "Имерисия".

Късно в неделя правителството в Атина по препоръка на съвета за финансова стабилност реши банките да останат затворени до 6 юли и тегленето на пари от банкоматите да бъде ограничено до 60 евро дневно. То забрани превода на пари зад граница. Разплащането за стоки и услуги с карти, издадени в Гърция, ще бъде възможно само на територията на страната. В съобщението, поместено в правителствения вестник, се уточнява, че по време на банковата ваканция няма да се начисляват лихви по кредитите, чиито падежи са в този период.

Ограниченията за теглене на пари от банкоматите в Гърция не важат за чуждестранните туристи. "Ограничителните мерки не се отнасят до онези, които използват дебитни или кредитни карти, издадени извън Гърция", се казва в съобщението на правителството. Притежателите на чуждестранни карти ще могат да теглят лимитите, определени от техните банки.

Атинската фондова борса остава затворена поне до 7 юли.

Над един милион пенсионери в Гърция, финансирани от четири държавни осигурителни фонда, няма да могат да получат пенсиите си. Едното причина е, че банките са затворени. Освен това обаче част от парите за пенсии в четири държавни пенсионни фонда в размер на 570 млн. евро все още не са осигурени. Те трябва да дойдат от приходи, възлизащи на един милиард евро, които днес и утре финансовото министерство трябва да събере от ДДС и от облагането с данъци на юридическите лица. Гръцките медии предупреждават още, че ситуацията с изплащането на заплатите и пенсиите в Гърция в края на юли се очаква да стане взривоопасна.

Обявяването на банкова ваканция последва драматичния развой на събитията през уикенда, когато след поредния провал на преговорите с кредиторите правителството в Атина заяви, че ще се допита до народа дали да приеме предложения му спасителен пакет. Последва остра реакция на европейските партньори и заявка на финансовите министри на еврозоната, че няма да правят повече предложения на Гърция.

В неделя парламентът гласува за свикването на референдум за спасителния план, като се очаква президентът да издаде указ за провеждането му на 5 юли.

Спорно е дали подобно допитване изобщо ще има правна стойност. Междувременно събота, когато то трябва да се проведе ще изтече действието на сегашните условия по втория спасителен пакет, отпуснат на Атина от 2010 г. насам. На 30 юни е падежът по вноска от 1.6 млрд. евро, която Гърция трябва да плати на Международния валутен фонд и което по всяка вероятност няма да направи.

Според анализатори, ако Гърция не погаси плащанията си към МВФ, това ще означава излизане на страната от еврозоната.

Гласове на разум в Атина

Медиите в Атина твърдят, че проевропейски настроени членове на управляващата партия СИРИЗА обмислят да призоват премиера Алексис Ципрас да направи всичко възможно, за да избегне най-лошото - фалит на страната. Те приканват Ципрас да отиде най-късно до утре в Брюксел и да подпише документа, предложен в неделя от Европейската комисия, както и да поеме ангажимент и след това да предложи съставяне на правителство на националното единство от сегашния парламент, което да гарантира оставането на страната в еврозоната.

Председателят на Съюза на търговските палати и на Атинската търговско-промишлена палата Константинос Михалос пък е изпратил писмо до премиера Ципрас, в което настоятелно го призовава за проява на отговорност и разум в този критичен момент за страната и за постигане на споразумение с кредиторите до сряда, съобщават гръцките медии. С всеки изминал ден, ситуацията в Гърция става все по-лоша, за няколко месеца гръцката икономика премина през болезнен растеж и изпадна отново в рецесия, страната се нуждае спешно от завръщане към стабилност и оздравяване, се казва в писмото. В него се посочва още, че самоубийството на страната не бива да бъде отговорът на Атина на непримиримостта на европейските партньори.

Управляващата партия обаче организира в понеделник митинг, на който нейните привърженици да заявят "не" на мерките за икономии. На референдума ще кажем "не" на икономиите, "не" на ултиматумите на кредиторите, "не" на разпада на демокрацията. Ние ще участваме в утрешните прояви и изпращаме силно послание на гордост, надежда и достойнство към Гърция и Европа, се казва в огласено вчера съобщение на СИРИЗА.

Има ли шансове за връщане към преговорите?

Президентът на САЩ Барак Обама и германският канцлер Ангела Меркел се съгласиха в телефонен разговор снощи, че е "критично важно" да се намери начин Гърция да остане в еврозоната, предаде Ройтерс, цитирайки съобщение на Белия дом. Драматичният развой с Гърция днес ще е тема на консултации на Меркел с лидерите на политическите партии и председателите на представените в германския парламент политически сили.

Дойче веле цитира германския финансов министър Волфганг Шойбле, който след разговори вчера с депутати, изразил готовност за по-нататъшни разговори с Гърция. Според него тези разговори можели да се водят или след края на спасителната програма за Гърция, чийто срок изтича утре, или след референдума, насрочен за 5 юли.

Гняв сред мнозина германски депутати е предизвикала изтеклата вчера в печата информация, в която се твърди, че Меркел и Оланд в петък били предложили на гръцкия премиер Алексис Ципрас не само нов пакет спасителна помощ, но и преструктуриране на гръцкия дълг и милиардни инвестиции.

Американският финансов министър Джак Лю призова финансовите министри на главните страни от ЕС да продължат да работят заедно за "трайно решение" за реформи в Гърция и за нейното икономическо възстановяване в рамките на еврозоната. Лю е провел серия от телефонни разговори с висши политици, включително с финансовите министри на Германия и Франция и с шефката на МВФ Кристин Лагард. Той подчертал, че "е важно всички страни в преговорите да продължат да търсят решение, включително и да обсъждат възможно облекчаване на дълговото бреме на Гърция, в периода до референдума на 5 юли", се посочва в съобщението от финансовото министерство на САЩ.

Франция е "готова да действа", за да задържи Гърция в еврозоната, заяви френският президент Франсоа Оланд след извънредна среща на кабинета по гръцката криза. По думите на Оланд "Франция подкрепя оставането на Гърция в еврозоната и Франция е готова да действа", стига да има воля и от страна на гърците да останат във валутния съюз. "Гърция реши да прекъсне преговорите. Съжалявам за техния избор, понеже бяхме близо до споразумение," каза още президентът, добавяйки, че би желал преговорите да се възобновят.

Прекъснатите преговори между Гърция и нейните кредитори могат да бъдат възобновени във всеки момент, заяви министърът на финансите и публичните сметки на Франция Мишел Сапен.

Поред френското радио Ер Те Ел комисарят по икономическите и валутни въпроси на Европейския съюз Пиер Московиси заяви, че ЕК ще излезе с нови предложения днес за Гърция. Все още остава място за преговори между Гърция и кредиторите ѝ. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер ще излезе с нови предложения днес, съобщи Московиси. Пресслужбата на ЕК съобщи вчера, че Юнкер днес ще даде пресконференция за Гърция в Брюксел.

Днес обаче говорителката на ЕК Мина Андреева заяви, че комисията няма да отправи нови предложения към Гърция от името на международните кредитори на Атина.

"Да" на референдума ще означава политическа смърт за Ципрас

Излизането от еврозоната ще бъде безвъзвратно вечерта на 5 юли, ако гърците отхвърлят на референдума последното предложение на 18-те други страни, ползващи единната валута, пише в. "Фигаро". Този вот е по-скоро принципен, тъй като давността на всички предложения, които ЕС сложи на масата, ще изтече на 30 юни, както подчерта Кристин Лагард. В Брюксел по-непесимистичните гласове се успокояват, че допитването до народа ще бъде глас за или против единната валута. Ципрас вбеси събеседниците си в преговорите, като призова сънародниците си да гласуват с категорично "не". Но след една седмица на хаос, гърците може да кажат "да", което значи политическа смърт за премиера, а европейските столици да си отдъхнат с облекчение. Засега едно нещо е ясно - избирателят ще има последната дума, допълва "Фигаро".

Това не е просто референдум за предложенията на тройката кредитори на Гърция, а е и допитване дали Гърция ще остане в еврозоната, ЕС и дори част от Запада, пише "Файненшъл таймс". На известната със своята неефективност гръцка администрация ще бъде трудно да организира референдум за по-малко от седмица, който на всичкото отгоре ще струва над 100 милиона евро в момент, когато касите са буквално празни. Гръцките избиратели са уплашени, отчаяни и ядосани. Това е рецепта за истинско бедствие. Гласуване с "да" ще бъде голямо поражение за Ципрас, който ще трябва да подаде оставка и да свика предсрочни избори или да потърси коалиционен партньор. Според британския вестник, опортюнистичното и недалновидно поведение на правителството в Атина е продиктувано от страх каква политическа цена би платило в случай, че отстъпи от дадените обещания на избирателите си.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?