Атина затяга държавните разходи, за да спасява икономиката си

Драстични мерки за орязване на разходите в държавния сектор и за оздравяване на нерентабилните държавни предприятия в областта на транспорта и отбранителната промишленост смята да предприеме гръцкото правителство, за да се пребори с галопиращия бюджетен дефицит, който за 2004 г. възлиза на 6,5 на сто от БВП, съобщава атинският в. Вима.

Мерките са били предложени от министъра на икономиката и финансите Георгиос Алогоскуфис и са били разисквани на съвещание на правителството, пише още изданието. Гръцкият министър определя като "спешна" сегашната ситуация в икономиката и апелира за ефикасно изпълнение на бюджет 2005 и за бързо предоляване на бюджетния дисбаланс.

Гърция бе порицана от Еврокомисията като страна с едни от най-високите публични дефицити, надхвърлящи фиксираните от Пакта за стабилност допустими граници от три процента за бюджетния дефицит и 60 процента за публичния дълг, валидни за еврозоната. За Гърция те са съответно 6,5 на сто и над 110 на сто.

От икономическия екип на гръцкото правителство се дава оценка, че икономиката на страната не може да се възползва от шансовете, които ѝ се предоставят от участието ѝ в еврозоната и се препоръчва да се повиши нейната конкурентноспособност и да се възстанови финансовият баланс.

За целта се предлага да се засили контролът върху държавните разходи, да се ускори данъчната реформа и приватизацията, да се усъвършенства механизмът за усвояване на субсидите, постъпващи по линия на структурните фондове на Евросъюза.

Споделяне

Още от Балкани