Атинската борса с интерес към Българската фондова борса

Атинската фондова борса има желание да купи дела на държавния дял в Българската фондова борса, който сега е 44%. Това съобщи в София във вторник президентът на Athens Exchange (Атинската фондова борса) Спирос Капралос, цитиран от БТА.

По време на своята визита в България Спирос Капралос ще има срещи с вицепремиера и министър на външните работи Ивайло Калфин, с представители на финансовото министерство, на Централния депозитар, на Комисията за финансов надзор и с директорите на няколко банки.

Гръцката финансова институция има интерес и от създаване на обща платформа за търговия на дружествата, качени на борсата в България, Гърция и Кипър. На такава платформа вече се търгуват книжа от Гърция и Кипър, добави Спирос Капралос.

Развитието на българския капиталов пазар е впечатляващо и това заедно с членството на България в ЕС е предизвикало интереса на Athens Exchange към нашата борса, обясни Капралос. По думите му включването на български дружества в общата платформа за търговия ще увеличи многократно ликвидността на акциите и ще увеличи притока на чужди инвестиции в страната. 

Общата платформа за търговия ще остави независими националните фондови борси, посочи още президентът на Athens Exchange.

Атинската фондова борса проявява интерес и към Фондовата борса в Букурещ, добави Спирос Капралос.

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?