Атлантическият клуб: Премиерът да не назначава Аспарухов

Негативните последици от назначението на Бриго Аспарухов за България са факт. Това заяви днес председателят на Атлантическия клуб проф. Любомир Иванов пред Би Ти Ви.

"Това, за което се борихме, беше България да стои добре като страна кандидат-член за НАТО, а сега това се уврежда от стъпки, на които нямаме право", каза още председателят на Атлантическия клуб днес. По думите му премиерът трябва да се съобрази с очакванията на обществото и да не назначава Бриго Аспарухов.

Заради сходна критична ситуация НАТО проверява Словакия, стана ясно само преди дни. В Братислава бе изпратен шефът на службата за сигурност на пакта Уейн Рейчак. Утре у нас също пристигат експерти по персоналната сигурност от службата на алианса. Преди два дни източници от пакта, цитирани от в. "Сега", съобщиха, че има опасност Словакия България и Румъния да попаднат в "Б отбор" за НАТО заради проблеми с опазването на класифицираната информация.

Запитан днес дали е възможно България наистина да попадне в "Б отбор"-а за Алианса, американският посланик Джеймс Пардю заяви: "Не знам нищо за отбор А. Мисля, че има само един отбор - отбора на НАТО". Пардю, който официално и публично заяви позицията на САЩ против назначаването на бившия разузнавач от ДС в кабинета на Сакскобургготски, днес отказа повече коментар с думите, че българското правителство знае американската позиция и той няма какво повече да каже по въпроса.

Назначаването на ген.Бриго Аспарухов е вътрешна работа на България и Франция няма право да се меси, заяви френският посланик Жан Лу кюн Делфорж, който днес бе във Варна. В момента Франция тясно си сътрудничела с България като бъдеща членка на НАТО, в областта на логистичната подкрепа.

Новият германски посланик у нас Харолд Киндерман също отказа да коментира случая с назначението на ген.Бриго Аспарухов, изтъквайки същия мотив - че това е вътрешен въпрос за страната ни. В отговор на въпрос дали в Германия има човек, който да е бивш служител на ЩАЗИ и в момента да заема висок държавен пост, посланикът отговори отрицателно, като изрази надежда, че българските журналисти няма да направят конкретни изводи от общи заключения.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?