Атлантическият съвет: Позицията на Борисов за Черно море не подхожда на страна членка на НАТО

Премиерът продължава да държи на платноходките в региона и очаква Тръмп да не пита по този въпрос

Сн. БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов подгря срещата си с Тръмп с поредна закана, че няма да позволи разполагането на черноморска база на НАТО в България. В самолета, на път за Вашингтон, той каза пред журналисти, че не е променил вижданията си, че "Черно море трябва да остане за платноходки и яхти".

"Черноморска база на НАТО на българска територия няма да разреша. Американците много добре знаят моето отношение по този въпрос и едва ли ще го поставят по време на разговорите ни с Тръмп", каза Борисов.

След незаконната анексия на Крим от Русия страните от Алианса засилиха присъствието си в Черно море. След инцидента в Керченския проток, когато руски кораби използваха оръжие и прихванаха два украински кораба, САЩ засилиха активността си в Черно море. Борисов обаче се обяви за "туризъм, газопроводи и фериботи" и оттогава неколкократно повтори тезата си.

Въпреки това той пак предизвика остри критики от страна на Атлантическия съвет, който призовава за засилено присъствие на НАТО.

Според неправителствената организация, част от която са много експерти по сигурност, подобна позиция може да има само неутрална държава, която се опитва да балансира между НАТО и Русия. България обаче има съюзнически ангажименти, които изискват тя да бъде сигурен, достоен и надежден член на Алианса.

"Считаме изказването на премиера Бойко Борисов за неприемливо и стратегически недалновидно. Думите му, че няма да допусне черноморска база на НАТО на територията на България, не подхождат на министър-председател на държава, която е съюзник в НАТО", допълват от Атлантическия съвет.

"С тези думи визитата на премиера в САЩ на практика започна с фалстарт", смятат от организацията.

Според нея това изявление изпраща много лош сигнал към домакините и към всички наши съюзници в Алианса.

"Нещо повече - това изявление изпраща окуражаващо послание към Кремъл, който е причината за нестабилността в Черно море, като му дава увереност, че може да продължи с агресивната си хибридна война против НАТО и срещу България в частност", посочват от Атлантическия съвет.

"При това положение няма как желанието на премиера Борисов Черно море да бъде място за "платноходки, туризъм и мир" да бъде реализирана. Агресор не се умилостивява с прекланяне на глава. Дали Черно море ще бъде за "мир, любов, туристи, лодки и платноходки", зависи от това дали ще има достатъчно сигурност в него и около бреговете му", смятат от Атлантическия съвет.

От там припомнят, че факторът, който досега системно внася нестабилност в региона е Руската федерация с незаконното анексиране от нейна страна на Крим, с провокациите в Азовско море, с действията за дестабилизиране на Украйна и с интензивното изграждане на нови свои военни способности в Черно море.

"Ако не се противодейства на руската агресивна политика сега и не се работи за преодоляване на стратегическия дисбаланс на силите в региона, това би било фактически отказ от защита на собствения ни суверенитет. Стратегическият дисбаланс в полза на Русия е категорично против нашия национален интерес. Повече сигурност България няма да получи като се старае да омилостиви Москва. Единственият начин за това е да градим стабилна държава със силна армия и да работим за повече присъствие на НАТО в региона", се посочва в позицията на Атлантическия съвет.

От организацията настояват не само за военноморска база, но и за военновъздушна база и сухопътна бригада на НАТО в България.

"Изявлението на Бойко Борисов идва и в контекста на вече допуснатата стратегическа грешка българското правителство да позволи над територията на България на път за Сърбия да прелети руския зенитно-ракетен дивизион С-400. С това действие страната ни се превърна във въздушен коридор за Руската федерация, която се стреми да наложи влиянието си на Балканите като използва Сърбия като инструмент. Освен това, в момента Москва използва своето лоби в Белград, за да въвлече страната ни в измислен шпионски скандал", посочват от Атлантическия съвет.  

Споделяне

Още по темата

Още от България