Атлантическият съвет: Радиомълчанието на Радев е руска техника за прикритие

Марешки: Президентът се изживява като герой от "Мълчанието на агнетата”

Румен Радев като пилот, сн. архив

Атлантическият съвет на България осъди призива на президента Румен Радев за "радиомълчание" около проекта за избор на нов изтребител, като обяви, че това е "техника на руската военна доктрина за осъществяване на прикритие, с цел въвеждане на противника в заблуждение".

"Това, за което призовава Румен Радев, важи и за него самия, и за неговия екип. Най-вече за високопоставените представители на неговата администрация. Атлантическият съвет на България следи внимателно и от близо процеса! Готови сме да бием камбаната за тревога по всяко време, ако установим признаци за вземане на непрозрачно, лобистко, погрешно и противно на интересите на държавата ни решение!", посочват от организацията, в която участват десетки военни специалисти, бивши военни, общественици, журналисти, политолози и други.

"Ако използваме познатите от метеорологията четири кода (зелено, жълто, оранжево и червено), вече имаме достатъчно кумулативно натрупани условия, за да обявим код "ЖЪЛТО", посочват от Атлантическия съвет.

Преди ден Радев поиска премиерът, министрите и депутатите да запазят "радиомълчание" за избора на нов тип изтребители, за да "покажем", че сме цивилизована държава.

Каракачанов: Радиомълчанието е предпоставка за постигане на успех

Военният министър Красимир Каракачанов обаче е съгласен с държавния глава.

"В момента не е логично да се говори за който и да е от четирите самолета от членовете на Междуведомствената комисия или от моите колеги в министерството. В бойната авиация радиомълчанието е предпоставка за поситигане на успех. Би трябвало изпълнението на един боен полет да бъде така подготвено, че да няма разговори по радиосредствата, които да дадат възможност противникът да добие необходимата му информация. По този начин се осигурява внезапност на изпълнение на задачата и победа във въздушния бой", посочи Каракачанов.

В момента експертна група оценява подадените оферти за нов тип изтребители. След това ще започне работа втора комисия – политико-военна, която ще води преговорите с доставчиците. Решението ще бъде политическо. Основните аргументи за избора на доставчика за най-скъпата сделка от модернизацията на армията, която ще достигне до 1.8 млрд. с ДДС, ще бъдат класифицирана информация и така няма да са публични.

България получи само четири оферти в конкурса за изтребители – за нови F-18, F-16 и "Gripen" и втора ръка "Eurofighter". Според няколко различни източници предложението на САЩ и "Lockheed Martin" за нови машини F-16 се очертава като основния фаворит. Негов основен конкурент ще бъде предложението за нови изтребители "Gripen".

Марешки: Радев нарушава конституцията

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки, който е един от най-големите противници на военните разходи, коментира от своя страна, че бъдещата сделка ще е "най-големият грабеж от народа ни" и отново се обяви за референдум по темата. 

"Недопустимо е държавният глава да настоява за мълчание, когато пред очите ни се извършва най-големият грабеж от народа ни. Вероятно президентът се изживява като герой от "Мълчанието на агнетата”. Но българският народ не е мълчаливо стадо! Позицията на Радев е знак само за едно- че и той има някакъв интерес от сделката и трепери тя да не се развали", посочва Марешки.

Според него с призива си всички да мълчат до избирането на изтребители Радев е нарушил българската Конституция. Той цитира текст от основния закон, според който "всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин".

В същото време отбелязва, че единствено "Воля" защитава парите на народа от разграбване.

Споделяне

Още по темата

Още от България