“Атмосфера на страх”

“Атмосфера на страх”

45-годишният Андрей Иларионов, е руски либерален икономист и бивш съветник на Владимир Путин. Работил е на научни и консултантски длъжности. През 1994 създава Института за икономически анализ. През 2000 година е назначен за икономически съветник на президента. Отличен е с най-реномирани призове за икономика. През 2002 получава званието ”Финансов оракул на годината”.

Като съветник Иларионов не пести критика към кремълското ръководство и нееднократно публично оспорва заявления на Путин. Лишен от свободата да изказва своите експертни мнения, той подава оставка като съветник на президента. Оттеглянето му бе изтълкувано като знаково за победата на държавно-монополисткия режим, възраждан от Кремъл при президента Путин.

От 2006 год. е на работа в Центъра за глобална свобода и просперитет към Института Катон (Cato Institute) във Вашингтон.

Почти всеки уикенд ставаме свидетели на едно и също в новините от Русия - изпратени от властта милиционери пердашат с палки малки групички протестиращи. Нима въпреки цялата си популярност Владимир Путин има нужда от това?

Властимащите използват съвсем целенасочено насилието, за да сплашат обществото. Те искат да пречупят волята на хората за съпротива и стремежа им към самостоятелност. Ето защо властите непрестанно повишават градуса на своята агресивност. За разлика от масовия терор по времето на Хитлер, Сталин и Мао, днес в Русия преживяваме кампания на терор срещу отделни граждани и групи.

Кой провежда тази кампания?

Сътрудници на тайните служби. Междувременно тези хора заемат над 70 % от ключовите постове в държавния апарат. Разбиването на концерна “Юкос” на Михаил Ходорковски, убийството на Ана Политковская, отравянето с полоний на Александър Литвиненко – всички тези действия имат една цел: да се доведе обществото до състояние на постоянен страх. Така то може да бъде контролирано по-добре. Ето защо и подчинените на държавата медии описват толкова подробно разгонването на протестиращите. Това допринася за нагнетяване атмосферата на страх.

Чие е решението за твърдия курс спрямо демонстрантите – на президента или на неговото обкръжение?

Това със сигурност не е станало само на ниво министъра на вътрешните работи Рашид Нургалиев. Трудно е да се допусне, че такова решение е взето без знанието на висшето ръководство на страната.

Но никъде не се вижда опасност за правителството. Икономиката расте с по над 6 процента, руснаците прекарват отпуската си в чужбина и купуват коли. Защо Кремъл не може просто да разреши мирните протести?

Властващите действат по съвсем друга логика. Самият Путин каза веднъж с пълно право, че не съществуват бивши чекисти. Те са учени само на едно – да гонят врагове. Така че когато няма такива, трябва сами да си ги създават.

Диктатура ли е Русия?

Във всеки случай Русия вече не е свободна държава. Придвижваме се в посока Зимбабве.

Не преувеличавате ли малко?

Не. И при нас всички демократични институции се изпразват от съдържание. Ето защо външнополитически Русия е все по-изолирана, ето защо икономическият растеж се забавя. По този показател Русия е на опашката в сравнение с останалите 15 бивши съветски републики.

Западните бизнесмени ценят стабилността, която се възцари при Путин. Да спрат ли те инвестициите си в Русия?

Това си е тяхно решение. Сами трябва да преценяват политическия риск.

Председателят на Думата Борис Гризлов похвали биещите престарели бабички милиционери и каза, че “били свършили всичко както трябва”. Той идва в понеделник на посещение в Берлин. Ще има срещи с председателите на парламентарни групи в Бундестага и с външния министър Щайнмайер.

Не ми минава и през ум, да давам препоръки за поведение на германски депутати. Щом Гризлов хвали насилието срещу опозицията, значи той одобрява нещо, което нашият наказателен кодекс квалифицира като бандитизъм. Не демонстрантите, а милиционерите се държаха като бандити. С благословението на властите милицията действа като терористична група.

Ще се кандидатира ли Путин идния март за трети мандат, въпреки че конституцията не го позволява?

Путин често казва, че нямало да го стори. Но в неговото обкръжение има хора, които настояват за това. Те вършат много неща за да се види той принуден да остане на поста.

Бележки и превод Милен Радев

 

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?