Атомна електроцентрала заплашва Сърбия

България реши да продължи изграждането на недовършената атомна електроцентрала Белене, която се намира на река Дунав, пише белградският вестник Блиц, позовавайки се на официални лица в София в иформация под заглавие "Атомна електроцентрала заплашва Сърбия". Изданието посочва, че решението било прието "с големи резерви в съседна Румъния, която се плаши, че евентуален инцидент би могъл да доведе до катастрофа с непредвидими размери".

"Новата атомна електроцентрала се намира в относителна близост с румънската столица Букурещ, а границата със Сърбия е на неколкостотин километра. Ако се случи инцидент подобен на този в Чернобил, отровният газ би стигнал до нашата страна за няколко часа", пише в. Блиц.

Изданието твръди, че българската програма за ядрена енергетика е била във фокуса на несъгласията със съседна Румъния и с ЕС и преди няколко години. "София се съгласи да затвори четири ядрени реактора от съветската ера. В момента в съседната държава функционира само имащата лоша слава централа в Козлодуй, където бяха затворени двата най-стари реактора", пише също вестник Блиц.

Затварянето на реакторите от съветската ера помогна на България да изпълни условията, необходими за преговорите за присъединяване към ЕС. В плана се предвижда атомната електроцентрала в Козлодуй да се затвори през 2006 година.

Според споразумението с Брюксел нашата източна съседка ще се присъедини към ЕС заедно с Румъния през 2007г., пише в. Блиц. Строителните работи на централата в Белене започнаха през 1987г. , но бяха прекъснати в началото на деведесетте заради финансови проблеми и протести на организации за защита на околната среда от Румъния, твърди в. Блиц.

В съобщение от София се казва, че завършването на строителните работи ще струва два милиарда долара. България през изминалата година е изнесла около 5 милиарда мегавата електричество, предимно в страните от региона - Гърция, Турция, Сърбия и Черна гора, посочва сръбското издание.

Вестникът отбелязва, че в атомната централа в Белене правителството досега е вложило 1,3 милиарда евро и иска инвестицията да не пропадне. Европейският съюз е отговорен за сигурността на своите жители, както и за сигурносттта на всички бъдещи свои жители. Не сме искали от България напълно да затвори Козлодуй, а само четири от шест реактора, които се изхабиха, заяви шефът на мисията на ЕС в София Димитрис Куркулас, отбелязва в. Блиц.

По БТА

Още от Бизнес