“Атомстройекспорт” пусна АЕЦ в Китай, иска да строи в Турция

Генераторът на първи енергоблок на китайската АЕЦ “Тянван” е бил включен към националната енергийна мрежа на страната на 12 май, съобщиха от изпълнителя  на проекта руската “Атомстройекпорт” във вторник, след като ден по-рано се появиха публикации, че централата е пусната. В момента блокът работи на 30% мощност, която постепенно ще се увеличава и в края на годината ще достигне максимална стойност.

В същото време от руската компания, която е единият от кандидат изпълнителите за проектиране, строеж и въвеждане в експлоатация на българската АЕЦ “Белене”, съобщиха, че имат интерес към строеж на атомни електроцентрали в Турция. Това е дискутирано на шестото заседание на руско-турската работна група по енергетика, провела се в Москва, съобщиха още от “Атомстройекспорт”.

Турската страна отбелязала, че в последните години има съкращаване на държавните инвестиции за строителство на нови енергийни мощности и се създава благоприятна среда за привличане на частни, в това число чуждестранни инвестиции. Това означава, че руските организации могат да вземат участие в инвестирането в областта на енергетиката в рамките на турското законодателство. На това представителите на Русия са изразили готовност да участват в строеж на турска АЕЦ.

Намерения за строеж на АЕЦ Анкара изказва от години, като в последните месеци се забелязва активизиране на процеса, като дори вече се дискутират подходящи места за изграждането на ядрената мощност.

Досега “Атомстройекспорт” е изградила в различни страни на света 30 енергийни блока за АЕЦ. В момента руската компания строи ядрени мощности в Индия, Китай и Иран и е единствената в света компания, която изгражда едновременно 5 блока на АЕЦ извън границите на своята страна.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?