"Атомстройекспорт" ще ръководи съхраняването на оборудването за АЕЦ "Белене"

"Атомстройекспорт" ще ръководи съхраняването на оборудването за АЕЦ "Белене"

Националната електрическа компания и руското дружество "Атомстройекспрот" са сключили договор за техническо ръководство за консервацията на вече полученото оборудване за атомната централа "Белене". Стойността на контракта е 960 000 лева, става ясно от информация на сайта на НЕК. Договорът е за срок от пет години с опция за удължаване.

"Цялата дейност по консервацията и преконсервацията ще се изпълнява от наши служители, но ще бъде под надзора на заводите-производители, представители на "Атомстройекспорт". Договорът е сключен за пет години с евентуална опция за продължаване още в зависимост от това, което ни е нужно, но се надяваме, че до тогава вече ще имаме избран стратегически инвеститор и вече ще прехвърлим всички договори на него", олясни пред БНР директорът на НИК Петър Илиев.

Миналата седмица правителството одобри процедурата, по която ще се търси инвеститор за изграждането на АЕЦ "Белене". Според изказване на министъра на енергетиката Теменужка Петкова от нея може да има резултат най-рано след година. В същото време големи енергийни консуматори от региона ще бъдат поканени да участват в бъдещата компания за изграждането на централата като миноритарни акционери. От енергийното министерство вече съобщиха за интерес от Черна гора.

Според Петър Илиев НЕК вече е успяла да сключи договор с АЕЦ "Козлодуй" за продажба на ротора от предишното оборудване, предвидено за централата в Белене. Той бе собственост на НЕК и от доста време двете дружества водеха разговори за възможността да бъде продаден и използван в работещата централа.

От АЕЦ "Козлодуй" обясниха за БНР, че роторът ще бъде използван на 5-и блок на централата, за да бъде увеличена мощността му до 104 процента.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?