Атракцията във високите токчета на Мелания

Мелания Тръмп, бивш модел, която с неохота изпълнява задълженията на първа дама, често позволява модният ѝ избор да говори за нея, пише американското сп. "Политико". След като се нанесе със закъснение в Белия дом през юни, Мелания Тръмп все още не е обявила нито една тема или дори тематична област, за която тя възнамерява да работи от високата публична позиция, която заема. Имала е едва няколко речи и изказвания извън изявите ѝ на предизборните митинги, в които участваше със своя съпруг. Но с усърдното си мълчание тя укрепва позициите на мъжа си, появявайки се на публични места безупречно и подходящо облечена редом до него.

"Класа и консерватизъм" – такива бяха оценките на пресата в Саудитска Арабия, когато първата дама се приземи миналата пролет в Рияд, облечена в черен гащеризон с широк колан. Пурпурният костюм на "Диор", който носеше по време на визитата в Париж по случай Деня на бастилията през юли, бе коментиран като културно подходящ избор, подчертаващ иконата на френската мода.

Но във вторник, 29 август, тя явно стъпи накриво, качвайки се на Marine One, за да придружи президента в спешната му визита до опустошения от ураган Тексас, обута в черни обувки с ефект на змийска кожа и висок ток.

Този ярък образ на първата дама, която се отправя на високи токчета към района на стихийното бедствие – момент, в който президентът се опитва да се възползва от ситуацията и да демонстрира сила и решително лидерство – вместо това, стана символ на Белия дом, който често изглежда откъснат от реалността.

Лайза Клайн, която в миналото е била стилистка на кандидата за вицепрезидент Сара Пейлин, коментира, че този избор на обувки е създал "грешка в посланието, което се отправя. Много очи бяха вперени в тях. Те отиват в район, който е опустошен. Тя би трябвало да е подходящо облечена".

Токчетата на Мелания поне временно отклониха вниманието от мрачния президент, който, по думите на съветниците му, бил стимулиран от това, което до момента вижда – ефективно координиране на усилията за справяне с невижданата буря.

Изданието напомня, че и бившата първа дама Мишел Обама е произвела собствен моден скандал през 2009 г., когато бе обута в маратонки "Lanvin" за 450 долара, докато се изявяваше като доброволка в хранителна банка във Вашингтон.

"Малки жестове изпращат големи послания", написа журналистът Джамил Смит в Туитър по повод токчетата на Мелания Тръмп. Не става дума за това, че продължават да грешат. Тях не ги е грижа да правят нещата правилно, смята той.

На борда на президентския самолет на път за Корпус Кристи, докато картината на деликатните токчета рикошира в интернет, Мелания Тръмп се преобу с чифт ярко бели маратонки, които изглеждаха току що извадени от кутията.

"Политико" отбелязва, че тя не е била единствената жена от делегацията на Тръмп, чийто обувки са предизвикали недоумение – две други дами бяха забелязани на Air Force One съответно с тренировъчни обувки и велурени обувки на висок ток.

Дебатът около обувките на първата дама не е изолирана тема, що се отнася до модния избор на членове от администрацията на Тръмп.

Седмица след като баща ѝ се закле като президент през януари, Иванка Тръмп публикува своя снимка, на която позира със сребриста рокля Carolina Herrera за 5 хил. долара. Това беше същата нощ, когато по летищата избухнаха протести заради нареждането на Тръмп бежанци от няколко мюсюлмански държави да не влизат в САЩ.

Хора близки до първата дъщеря казаха, че по това време тя се чувствала "ужасно" заради дисонанса между нейната снимка, направена в имението "Калорама" и болезнените фотографии на бежанци, задържани на международните летища. Но въпросната снимка все още краси нейния Инстаграм, където се радва на над 260 000 "лайка".

Вероятно в изблик на дистанциране от средната класа, Луиз Линтън, съпруга на финансовия министър Стивън Мнучин, качи в Инстаграм своя снимка, докато придружава съпруга си по време на еднодневното му посещение в Кентъки на борда на правителствения самолет. Линтън е тагнала всички дизайнерски марки, които носи, включително шал Hermes и високи обувки Valentino.

След това тя се нахвърли с язвителни подигравки към многодетна майка от Орегон, която изрази отвращение към публикувания постинг. Извинението дойде по-късно, когато се намеси кризисен пиар и Линтън определи публикацията си като "крайно безчувствена".

След бурята около токчетата на Мелания Тръмп, нейният говорител Стефани Гришам заяви: Тъжно е, че докато природното бедствие в Тексас все още вилнее, някои хора се тревожат за нейните обувки.

По-късно във вторник от кабинета на първата дама разпространиха изявление за бурята. "Бих искала да мога да предложа моята помощ и подкрепа по възможно най-продуктивния начин, не просто на думи, а също на дело", заяви тя и допълни, че е трогната от проявите на състрадание и чувство за общност сред хората от поразения от стихията щат.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?