"Au revoir Boris": Европа не лее сълзи за Джонсън и Дейвис

За Брюксел е важно какво предлага Лондон на масата на преговорите, а не кой стои на масата

Борис Джонсън

Британските медии обявиха за "криза" подадените за 24 часа оставки на двама ключови британски министри – отговарящият за Брекзит Дейвид Дейвис и външният министър Борис Джонсън, но в Европа никой не пролива сълзи за тях. От гледна точка на ЕС, смяната на тези двама министри прави малка разлика, тъй като нито един от тях не е играл основна роля в преговорите за излизане на Великобритания от ЕС през март догодина. Основният събеседник на ЕС в тези преговори отдавна е Оливър Робинс, старши съветник на Тереза Мей.

Както отбелязва европейски дипломат, Дейвис се е виждал веднъж на три месеца с главния преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние, докато реалният британски преговарящ е Робинс, пише сайтът "Политико".

За Брюксел и 27-те страни от ЕС е далеч по-важно какво Великобритания поставя на масата на преговорите, а не кой стои на масата.

Брюксел наблюдава случващото се в Лондон с изумление и интерес. Макар че нито Дейвис, нито Джонсън са имали сериозна роля в преговорите за Брекзит, опасенията са, че трудно извоюваният от британската министър-председателка компромисен план може да се окаже под въпрос.

Компромисните предложения на Мей, които предизвикаха оставките на двамата министри, на практика предвиждат разделяне на единния европейски пазар чрез създаване на специална търговска зона с Великобритания.

В реч пред Института по международни и европейски въпроси Мишел Барние заяви миналия петък, че единният пазар е "сърцето на европейския проект". "За него няма никаква опасност", добави той.

Настояването на Мей за мек Брекзит (проектът, представен в Чекърс) е важно за Брюксел, но се смята за все още недостатъчна стъпка към приемане на преговорните предложения на ЕС, които не са променени от година. Поради тази причина към момента не е ясно дали последващи оставки или дори падането на правителството на Тереза Мей биха променили нещо.

"Дори и правителството да падне от власт...ние нямаме друга опция освен да се споразумеем с това или със следващото правителство", казва дипломат от ЕС пред британския в. "Гардиън".

Той допълва, че ако британският кабинет успее да получи подкрепа за политиката си, това само ще ускори преговорния процес.

Френският в. "Монд" написа: "Никой няма истински да съжалява за буйния и груб Борис Джонсън", но предупреждава, че "задълбочаването на нескончаемата политическа криза в Лондон" става само 9 месеца преди датата, на която Великобритания трябва да напусне ЕС през март 2019 г. От тази гледна точка споразумението между 27-те страни членки и Обединеното кралство "все още изглежда толкова мъгляво, колкото преди".

"Монд" признава, че европейците не са били тотално изненадани от политическата криза във Великобритания, тъй като "взривяването на консервативното правителство един или друг ден" е било очаквано, тъй като торите са твърде разделени по темата за Брекзит.

Германският дясноцентристки в. "Франфурте алгемайне" смята, че Европа наблюдава само началото на затъването на Великобритания в политически хаос. След събитията в понеделник изглежда все по-вероятно бунтът в Консервативната партия да набере скорост, пише вестникът и не изключва да се стигне до вот на недоверие към Тереза Мей.

"Британската криза е криза на управляващата класа. Но сега ЕС не трябва да се огъва и да прави компромиси", пише италианският в. "Кориере дела Сера" и пояснява:"Когато Великобритания се присъедини към Европейското икономическо пространство през 1973 г., тя искаше да извлече всяко възможно икономическо предимство, но нямаше никакво намерение да се присъедини към идеалите на неговите основатели."

"Брекзит тласна Великобритания в центъра на буря в италиански стил", смята "Стампа". И описва ситуацията: министър-председателка, която се препъва, според нейната собствена партия, а не според опозицията, и правителство, което е в колапс, докато международният авторитет на страната се разбива на пух и прах.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?