"Аурубис" обяви инвестиционни намерения за 260 млн. евро в Пирдоп

"Аурубис" обяви инвестиционни намерения за 260 млн. евро в Пирдоп

Медодобивният комбинат "Аурубис България" планира в следващите четири години да инвестира 260 млн. евро в модернизация и екологизация на предприятието в Пирдоп. Това обяви изпълнителният директор на компанията Тим Курт във вторник по време на честването на Деня на металурга, който тази година бе отбелязан в Пирдоп заради 60-годишнината на завода

"Новите ни инвестиции са в три основни направления -  модернизация на инфраструктурата на завода, нови инсталации за по-ефективно извличане от суровините с технологии, разработени от нашия екип за развойна дейност, както и нови вложения за опазване на околната среда“, каза той.

Курт напомни, че през последните 21 години в комбината са направени вложения за 1.2 млрд. лв., в резултат на което в предприятието има 860 работни места и осигуряват непракя заетост на над 2500 души в компании партньори.

Приносът на фирмата за износа на България през 2017 г. е 9 на сто и 6 на сто от вноса се дължи отново на компанията, стана ясно по време на честването.

Българската металургична индустрия е дала продукция на стойност 9.6 млрд лв. и е допринесла за 15.4% от общия износ на България за изминалата година, бе посочено още на церемонията в Пирдоп. Пряко заети в сектора са 13 400 души, като средната работна заплата в черната металургия е 1440 лв., а в цветната – 1780 лв. Добавената стойност на един зает в производството на цветни метали създава 5 пъти по-висока добавена стойност от средната за преработващата промишленост, сочат още данните за сектора.

"България дава 16% от анодната мед, 8% от рафинираната мед, 6% от оловото и 4% от цинка, произвеждани в целия Европейски съюз“, каза по време на представянето на бранша Антон Петров, председател на Българската асоциация на металургичната индустрия (БАМИ).

"Данните за производството на мед са впечатляващи, резултат от инвестираните досега 1.2 милиарда лева“ , каза по време на събитието заместник министър-председателят Томислав Дончев. "Най-ценната подкрепа, която държавата може да окаже, е образованието и произвеждането на добри инженери“, допълни той.

Споделяне

Още от Бизнес