"Аурубис" започна да строи най-големия у нас соларен парк за собствени нужди

Меднопреработвателният комбинат "Аурубис" започна да строи слънчев парк за собствени нужди, който с мощността си от 10 МВ ще е най-големият такъв в България. Първите от общо 20 хиляди фотоволтаични панела бяха монтирани в четвъртък от главния изпълнителен директор на групата "Аурубис" Роланд Харингс, шефа на българското предприятие Тим Курт, Улф Геркенс, вицепрезидент енергетика на "Аурубис", шефа на ЧЕЗ България, чието дъщерно дружество "ЧЕЗ Еско" ще строи парка, и министъра на икономиката Кирил Петков.

Харингс и Петков се поздравяват след първия монтиран панел, сн. Mediapool

Очакваме до края на годината проектът да е завършен, каза Геркенс, който допусна инвестиране и в нови подобни мощности. Очакваното производство е 11 млн. кВтч годишно, но "ако слънцето грее както сега, може и да е двойно", пошегува се той.

Реално производството на новата мощност се равнява на годишното потребление на градовете Пирдоп и Златица.

Паркът ще е разположен върху 104 дка рекултивиран терен край Златица, в близост до предприятието, което ще разчита на слънчевата енергия за покриване на 2.5 на сто от средногодишното си потребление. През лятото при пик на слънчевото греене делът на възобновяемите енергийни източници при преработката на да стигне 12 на сто.

Дългосрочната цел на "Аурубис България" е до 2030 г. да покрива 20 на сто от собствените си нужди от електроенергия, а наименованието на парка "Аурубис-1", говори, че ще има и следващи.

Използването на фотоволтаичната мощност ще намали необходимостта от купуване на електроенергия от външен доставчик със 170 хил. мегаватчаса за 15 години, колкото време ще работи бъдещата мощност. Тя ще спестява изхвърлянето на 6 хил т въглеродни емисии годишно.

Намерението за изграждане на фотоволтаична централа е от преди две години, но сега започва реализацията му като част от намерението на групата на "Аурубис" да стане климатично неутрална до 2050 г.

Харингс посочи, че компанията вече е намалила с 35 на сто въглеродния си отпечатък върху околната среда и "сегашната инвестиция е още една стъпка към постигането на климатична неутралност".

"Ивестициите на "Аурубис" в източници на чиста енергия показват отговорност към обществото и околната среда", коментира пред старта на монтирането на панелите министър Кирил Петков. Той допълни, че се надява да нарастват инвестициите в зелена енергия и в производствата с добавена стойност.

Регионалният мениджър на ЧЕЗ в България Карел Крал посочи, че се надява и останалите инвеститори в България да развиват зелената енергия и да се доверяват на опита на "ЧЕЗ Еско" за реализацията на своите проекти.

"Аурубис България" е втората по големина компания в страната, която осигурява 7.4 на сто от общия износ на България, а 4 процента от вноса също се дължи на нея по данни за 2019 г.

Сегашната инвестиция в слънчевия парк, чийто размер не се посочва, е част от общия план за вложения у нас в размер на 132 млн. евро за периода 2019-2022 г., които са насочени към инфраструктура, околна среда и научноизследователска и развойна дейност.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?