Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Аутопсиите стават по-добре платени

0 коментара
Аутопсиите стават по-добре платени

Парите за извършване на съдебно-медицинска експертиза на труп ще бъдат увеличени от 120 на 320 лева, тъй като сегашното ниско заплащане не покрива реалните разходи за дейността и това води до загуби за болниците и липса на специалисти. Това става ясно от публикувани за обществено обсъждане промени в Наредба 2 на МЗ за условията и реда за извършване на съдебномедицнски, съдебнопсихиатрични и съдебнопсихологични експертизи.

Анализът на данните за постъпилите приходи от аутопсионна дейност сочат, че за периода 2011 г. –2018 г. са издавани план сметки за разходите, които не са покривали изцяло направените от лечебните заведения разходи. "Заложеното в наредбата нормативно ограничаване на размера на разходите до 120 лв. за една аутопсия, води до отрицателни финансови резултати за съдебномедицинските структури в страната, което от своя страна създава значителни финансови затруднения за лечебните заведения, в които са разположени", пише в мотивите към промените.

В структурата на съдебната медицина има 31 отделения, клиники и катедри, позиционирани в университетски и областни болници. В момента в страната работят около 70 лекари с призната специалност "Съдебна медицина", като една не малка част от тях са в пенсионна възраст. В страната има области в които няма специалисти по съдебна медицина, което налага при нужда да бъдат командировани от други области. В 12 областни съдебномедицински структури работи само по един съдебен лекар. Незаетите щатни бройки за специалисти по съдебна медицина в страната са 7.

"За оптимално съществуване на структурите по съдебна медицина в страната са необходими около 20 нови щатни бройки за лекари. Специализиращите тази специалност лекари в момента са 7 (седем) души, което е недостатъчно за покриване нуждите от специалисти след приключване срока на специализацията им. Ниско е заплащането и на помощния съдебномедицински персонал в страната (лаборанти, санитари, препаратори и помощник химици), без които е невъзможно да се осъществи качествена експертиза. Затрудненото финансово състояние на съдебномедицинските структури ще продължава да прави специалността "Съдебна медицина" неатрактивна и нежелана от младите лекарите в страната", посочват от МЗ.

Предвижда се Министерството на здравеопазването да предоставя средства за подкрепа на структурите по съдебна медицина за подобряване на материалнотехническата обезпеченост и капацитета от медицински специалисти и помощен персонал.

Необходимите допълнителни финансови средства за за изпълнението на проектонаредбата в периода 2020-2022 г. ще са в размер на 2 532 000 лв. Финансовите средства, необходими за осъществяването на намеренията на Министерството на здравеопазването за предоставяне на подкрепа за лечебните заведения с разкрити структури по съдебна медицина са в рамките на предвидените в проекта на Закона за държавния бюджет за 2020 г. В страната работят около 70 лекари с призната специалност "Съдебна медицина" и около 40 специалисти помощен съдебномедицински персонал.

Разчетите за финансовите средства, които Министерството на здравеопазването ще предоставя на лечебните заведения са направени на база минималния размер на началните месечни основни заплати по категория персонал, посочени в чл. 47, ал. 3 от Колективния трудов договор в отрасъл "Здравеопазване". За лекар със специалност е определена начална месечна основна заплата 1 300 лв., а за професионалистите по здравни грижи и помощния персонал (медицински лаборанти, санитари, препаратори и помощник химици) - 950 лв. Използван е коефициент, обвързан с нивата на компетентност на структурите по съдебна медицина, определящ финансовите средства за всяко лечебно заведение. За периода 2020-2022 г. необходимите средства са в размер на 1 732 000 лв. за всяка година и са предвидени в средносрочната бюджетна прогноза на Министерството на здравеопазването.  

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.