Аутсорсинг фирмите у нас искат по-модерно образование и гъвкаво наемане на служители

Аутсорсинг фирмите у нас искат по-модерно образование и гъвкаво наемане на служители

Най-бързо развиващата се индустрия в България - аутсорсингът на информационни технологии и бизнес процеси, расте с двуцифрени темпове през последните четири години и носи приходи от износ над 1 млрд. евро годишно. Но за да се запази тази тенденция, фирмите в бранша се нуждаят от по-гъвкаво законодателство за наемане на служители, както и по-модерно образование в техническите специалности, за да има достатъчно адекватни специалисти за работа.

Тези проблеми и възможностите по-доброто си развитие, представители на индустрията ще обсъждат на еднодневен бизнес форум на 30 октомври 2014 г. в Пловдив. Във форума ще участват и академични лидери и администрацията, за да се намерят подходящи решения в областта на трудовото законодателство и образователната система, съобщиха от Индъстри Уоч в петък.

България оглави Европа в последното издание на най-престижната класация за аутсорсинг дестинации, което постави страната ни на девето място в целия свят.

Все още обаче аутсорсинг индустрията е концентрирана основно в София, където по оценки на Индъстри Уоч са заети  над 85% от всички около 22 хиляди служители у нас, по данни от Българската аутсорсинг асоциация.

В същото време има потенциал за географска експанзия извън София и възползване от работната сила в другите големи, особено университетски, градове. Пловдив е вторият по демографска значимост град в България и с близо 40 000 студенти е втори притегателен център за аутсорсинг сектора, анализира организацията. Очакваният ръст на работните места в сектора в града е между 100 и 150 процента през следващите пет години.

За да продължава експанзията обаче са нужни промени в образователния процес, който в момента у нас е прекалено архаичен и само 10-15% от завършилите технически специалности са завършени специалисти на адекватно ниво.

Средната възраст на наетите в бранша служители е често около 25 години. Някои от фирмите предлагат възможност за работа на смени, както и на работа от вкъщи. Проблем обаче представлява негъвкавото законодателство, което регулира наемането на служители, отчитат от Индъстри Уоч.

Споделяне

Още от Бизнес